Chceme nový bazén, zní z frýdecko- -místeckého plaveckého oddílu. Plavcům bazény na území města nevyhovují, a to z hlediska tréninku, ale i závodění město nemůže hostit oficiální republiková klání. Vedení oddílu zorganizovalo petici, kterou spolu s žádostí o schválení projektu stavby nového bazénu předloží zastupitelům.

Místopředsedkyně oddílu Martina Poláchová ve středu informovala, že petici podepsaly dva tisíce lidí a stále ji elektronicky podepisovat mohou. Členové oddílu, jenž funguje od roku 2008, se chlubí účastí na tuzemských závodech nejvyšší vrcholové úrovně. Město reprezentují i na Slovensku či v Polsku.

„V uplynulé sezoně jsme získali několik zlatých medailí v pohárových závodech, dosáhli jsme účasti na mistrovství ČR starších žáků a v minulé sezoně také kvalifikace naší plavkyně na olympiádě dětí a mládeže," uvedla Martina Poláchová s tím, že oddíl závodí v různých městech celého Česka.

Hostování závodů jim ale nemůže oplatit. „Velmi často jsme dotazováni na zapojení se do pořádání částí sérií postupových závodů na republikové úrovni. Frýdek- -Místek nemůže nabídnout pořadatelství oficiálních závodů, neboť město nemá plavecký bazén odpovídající kritériím Českého svazu plaveckých sportů pro závodní plavání," vysvětlila místopředsedkyně oddílu.

Členové, kterých je nyní 350, trénují v 17metrovém bazénu 11. základní školy a v bazénu střední školy elektrostavební a dřevozpracující. Plovárna bývalého „horničáku" je ale podle Poláchové zcela nevhodná pro závodní plavání, a to od oprav v roce 2000. Má malé rozměry, navíc chybí startovní bloky. „Pro potřeby sportovního, respektive závodního plavání je i nebezpečný madla na okrajích se stávají pastí pro dětská chodidla, jak při skocích z kluzkého okraje, tak při obrátkách, a výjimkou nejsou ani úrazy," upozornila.

Dalším problémem je zázemí plovárna má málo šaten nebo třeba sprch. K důvodům pro nový bazén patří podle Poláchové i kapacita dvou sportovišť oddíl má v současné době 50 aktivních závodníků. Nemůže přijímat další dospělé členy, děti musejí jezdit trénovat do Ostravy-Poruby na padesátimetrový bazén, což rodiče malých plavců stojí více peněz. „Proto se obracíme na zastupitele s podnětem na výstavbu nového plaveckého bazénu. Bazénu, který by splňoval parametry pro závodní plavání. Bazénu, který by se stal chloubou města a regionu a který by lákal k užívání i širokou veřejnost," uvedla místopředsedkyně.

Primátor města Michal Pobucký Deníku řekl, že zatím chybí vhodná lokalita.

„Podle mě by okresní město jako Frýdek-Místek plavecký bazén mělo mít. Je to ale běh na dlouhou trať. Nejdříve se musí najít vhodná lokalita pro jeho umístění, což není jednoduché, město v současnosti nemá žádný vhodný pozemek pro jeho vybudování. Následovaly by soutěže na architektonické návrhy plaveckého bazénu, na projektové dokumentace, na zhotovitele stavby a další dobu by zabrala samotná výstavba," řekl s tím, že i kdyby pořízení bazénu nyní schválili, dříve než za dva roky by nevznikl.

Zmínil rekonstruované a nově vybudované sportovní areály z posledních let například baseballový stadion, halu Polárka či opravený fotbalový areál Stovky. „Nemůžeme ale vyhovět všem a ne všechno lze vybudovat najednou. Ve městě byl plavecký bazén v ulici Pionýrů, poté co jej ale kraj rekonstruoval, už nesplňuje parametry plaveckého bazénu," připomněl Pobucký, podle kterého vedení města bez ohledu na petici dříve uvažovalo o rozšíření bazénu na 11. ZŠ.

„Nicméně bylo by to nejen technicky, ale i ekonomicky velmi náročné a v konečném důsledku by to nemělo požadovaný efekt. Když už plavecký bazén, tak s důstojnými podmínkami nejen pro plavce, ale i širokou sportovní veřejnost a fanoušky plavání," uzavřel primátor Frýdku-Místku.