Opatření podle ministra zdravotnictví budou vyhlášena bez časového omezení, čeká jejich platnost nejméně týden až 14 dní. Vojtěch uvedl, že přes zachování restrikcí by mohla být udělena výjimka pro odehrání utkání fotbalové první ligy.

K nedělní 16. hodině bylo odebráno 2393 vzorků. "Celkem 212 pozitivních případů, 154 jsou zaměstnanci, z toho šest pendlerů z Polska. Padesát čtyři jsou pozitivní rodinné kontakty a pak jsou tam čtyři zaměstnanci z jiných dolů, ČSM a ČSA," řekl Vojtěch.

Všechny odebrané vzorky ale ještě hygienici nevyhodnotili, lze tedy očekávat, že počet nakažených ještě poroste.

"Na pondělí je ještě naplánováno asi 100 testů. Otestováno nakonec bude více lidí, než jsme původně předpokládali, protože jsme ve větší míře přizvali i zaměstnance dodavatelských firem," řekla mluvčí OKD Naďa Chattová.

KARANTÉNA

Podle ministerstva zdravotnictví prověřují hygienici dalších 652 kontaktů, kterým nařídili karanténu a vyšetření na covid-19. Plošné testování se ale na dalších dolech zatím nechystá. 

Na základě rozšíření nákazy se ministr dohodl s hygienickou stanicí Moravskoslezského kraje, že se na Karvinsku v pondělí nezruší některá omezení, která přestanou platit v jiných částech republiky. Nadále tak nebude možné pořádat akce pro víc než 100 lidí nebo povolit návštěvy v domovech seniorů, v nemocnicích nebo v léčebnách dlouhodobě nemocných. Příslušné mimořádné nařízení vydá ministerstvo zdravotnictví.

LOKÁLNÍ PROBLÉM

Vzhledem k inkubační době koronaviru odhaduje Vojtěch dobu platnosti restrikcí přinejmenším na týden až dva.

"Samozřejmě pokud kraj se rozhodne vyhlásit stav nebezpečí a pan hejtman zvolí nějaké další opatření, tak to bude na něm," uvedl ministr. Situace v rámci celého kraje ale podle něj není závažná, problém je lokální. Vojtěch také řekl, že zavření Dolu Darkov zatím není na místě.

Armádní zdravotníci přijeli na pomoc s plošným testováním zaměstnanců Dolu Darkov v souvislosti s nákazou koronaviru (DOVID-19), 23. května 2020 na Karvinsku.
Covid-19: V Moravskoslezském kraji o víkendu přibylo 81 potvrzených případů

FOTBALOVÁ LIGA

Ministr rovněž uvedl, že kvůli pokračování restrikcí pravděpodobně bude udělena výjimka, která by umožnila uspořádání zápasů fotbalové ligy, ve kterých hraje Karviná.

Karvinští fotbalisté by ve středu měli nastoupit v Opavě, v neděli doma hostit Spartu. "Pokud by byli pouze hráči a realizační tým, je to akceptovatelné riziko," řekl Vojtěch.

BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍ

Kvůli nákaze, která se v dole začala šířit minulý týden, tam hygienici nejprve zkraje tohoto týdne otestovali zhruba 800 lidí. Provoz Dolu Darkov byl během víkendu omezen na nezbytné minimum.

Počet potvrzených případů souvisejících s Dolem Darkov během neděle vzrostl o 26. "Dosud nikdo nebyl hospitalizován. Průběh onemocnění je převážně lehký nebo jsou osoby bez příznaků," uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě Pavla Svrčinová.

Tomáš Januszek.
Kritici se (bohužel) nepletli. Čeká region kvůli Dolu Darkov karanténa?

ARMÁDA V DOLE

V pátek a sobotu ve spolupráci s vojáky a zdravotníky odebrali vzorky téměř 1200 lidí. "Řádově stovky vzorků se budou odebírat i dnes. Určitě jich ale bude méně než v sobotu, kdy se dělaly odběry u více než 900 lidí," řekla již dříve mluvčí OKD Naďa Chattová.

Armádní zdravotníci přijeli na pomoc s plošným testováním zaměstnanců Dolu Darkov v souvislosti s nákazou koronaviru (DOVID-19), 23. května 2020 na Karvinsku.
Důl Darkov: hygienici evidují už 169 nakažených. Testování pokračovalo i dnes

Situací se bude v pondělí zabývat Krizový štáb Moravskoslezského kraje, na základě výsledku testování zváží další případná opatření. Zvýšená bezpečnostní opatření jsou v celém OKD, ale pro Důl Darkov jsou ještě přísnější.

Zaměstnanci z Darkova se nepřesouvají na jiná pracoviště, z čtyřsměnného se tam přešlo na třísměnný provoz a firma zkrátila pracovní dobu, aby se horníci z jednotlivých směn nepotkávali. V dolech na Karvinsku pracuje celkem zhruba 8400 lidí.

Hasiči dezinfikovali prostory ZŠ Generála Svobody, 23. května 2020 v Havířově. Jeden ze studentů deváté třídy měl pozitivní test na koronavirus (COVID-19). Jeho otec pracuje v Dole Darkov, kde se objevila hromadná nákaza.
FOTO: Hasiči dezinfikovali školu v Havířově a stanici záchranářů v Ostravě

 

 



.