Není zřejmé, odkud přesně pískání přichází, ale je tak hlasité, že ho nelze přeslechnout. Zvuk bývá slyšet na úseku desítek metrů, kde kromě sněhu, bílé stopy a smrků není vidět vůbec nic, co by mohlo pištět vysokým hláskem.

Kdo si ale počká, ten se dočká. Tedy dočká se rejska. Odněkud se vynoří, střelhbitě přeběhne běžeckou stopu, a za pár vteřin zase zmizí pod sněhem. Pro amatérského fotografa je téměř nemožné vyfotit ho na sněhu.

Do vyloučené lokali.ty ulic Vrchlického, Alšova, Mánesova v roce 2015 zavítal také ministr pro lidská práva Jiří Diensbier při návštěvě Krnova.
VIDEO: Rapeři z Krnova překvapili s klipem z ghetta ke zbourání. Líbí se vám?

Je rychlý a čidla fotoaparátu většinou mají problém zaostřit bílou plochu. Proč se rejsci v prosinci raději nevěnují zimnímu spánku v norách a motají se mezi běžkaři?

„Rejsci v zimě nespí, protože s ohledem na rychlý metabolismus si nedokáží vytvořit dostatečné tukové zásoby. Z fotografií si nedovolím bližší určení. Možná vás jen navedu na rozdíly ve velikosti a poměr délky ocasu k délce těla,“ komentoval fotografie hmyzožravců v běžecké stopě Martin Bodešinský z krnovského Střediska ekologické výchovy SEV.

Například rejsek horský má ocásek skoro stejně dlouhý jako tělo a je ze všech rejsků nejrobustnější. Je možné ho zahlédnout také ve dne.

Lyžařské sezóna v lyžařském středisku v Karlově v Jeseníkách začala romantickým nočním lyžováním při měsíčku. Zajím se rozjela jen  čtyřsedačka Express, další střediska ve Ski Aréně Karlov ji brzy budou následovat.
V Jeseníkách se rozjely první vleky. Jak jsou na tom další sjezdovky?

V publikaci „Chránění, vzácní a málo známí savci Chráněné krajinné oblasti Jeseníky“ upozorňují autoři Dušan Duhonskýa Petra Malovaná, že v Jeseníkách se kromě tří druhů rejsků vyskytují také jejich blízcí příbuzní: bělozubky.

Ani téměř neznámé bělozubky si nemohou dovolit zimní spánek. Na rozdíl od rejsků mají hmatové štětinky na ocásku a bílé zuby. Zuby rejsků mají spíš červenohnědé zabarvení. „Rejsci speciálně, pokud se na několik málo hodin octnou bez potravy, rychle hynou,“ uvádí publikace o savcích, kterou vydala správa CHKO Jeseníky.