Na začátku října srazila v ranní dopravní špičce řidička v Ratibořské ulici dvě přecházející děti. Byť se údajně měly pohybovat mimo přechod, mohly frekventovanou silnici za jiných okolností „překonat“ třeba i podchodem.

Proč za jiných okolností? Neboť v současné době zamíří do podchodu dobrovolně jen hrstka otrlých. Není se čemu divit. Po vstupu na vás mnohdy čeká nepříjemný zápach, občas tu narazíte i na jeho šiřitele.

Dětské hřiště v Olomoucké ulici.
Kravál, děti s cigaretami a pivem, tvrdí o novém dětském hřišti lidé z Opavy

Na zemi bývá nepořádek, ponurou atmosféru dokreslují popíjející hloučky osob a vy se jen modlíte, ať už máte trasu za sebou a ve zdraví vyjdete na druhé straně.

Úklid? Kolikrát marná práce

Na bezpečnost tady dohlížejí rajónoví strážníci. „Místo namátkově kontrolují v rámci běžných obchůzek. Občas jsme zde našli injekční stříkačky,“ popisuje ředitel Městské policie Opava Jiří Klein.

Úklid spadá pod technické služby. Jejich provozně-technický náměstek Martin Girášek ale přiznává, že někdy je to spíše sisyfovská práce.

Breda je od roku 2013 zavřená.
Voda, plíseň, hniloba... Bredu město musí koupit, říká primátor Opavy

„Podle našich kapacit se podchod uklízí téměř každý den. Sbírají se papírky a jiný nepořádek odhozený mimo koše a zametá se. Odpadkové koše, umístěné u vstupů do podchodu, jsou vysypávány co druhý den. Vzhledem k tomu, že podchod je mimo běžné pěší trasy a jeho návštěvníci tak nebývají rušeni, se ale stává, že je znečištěn opakovaně a druhý den po úklidu už ani není vidět, že pořádek byl předešlý den proveden,“ konstatuje Martin Girášek.

Pokreslené zdi jsou legální

Kateřinský podchod se stal i rájem sprejerů. Nutno ale podotknout, že tuto výtvarnou aktivitu tady vykonávají s posvěcením magistrátu.

„Malování graffiti je zde povolováno asi deset let. Každý rok se vydává nové povolení na celý rok,“ vysvětluje opavská mluvčí Lada Dobrovolná. V Opavě mají sprejeři mimo jiné povoleno malování třeba i na čekárně u zastávky MHD v Hradecké ulici.

Zeleniny celkově sní Češi jen o pár kilogramů více než masa.
Sdílené rady, tipy i burza. Opavané chtějí mít ovoce i zeleninu domácí

„V případě, kdyby někdo požádal, je možné povolit i malování na opěrné zdi v Jaselské ulici. Jsme rádi, že mají vymezený prostor, kde mohou graffiti vytvářet, bylo by těžké najít pro tuto činnost jiné tak velké místo,“ upřesňuje.

Zrušení se nechystá

Tak či tak, podchod si už možná brzy spraví svou reputaci. Plánuje se totiž jeho rekonstrukce a potom už v něm budou mít i sprejeři oficiální utrum. Revitalizaci už má na stole magistrát.

Nově vybudovaná odstavná plocha.
Radnice Kravaře kritikům: zálivy nebudou, chystá se oprava celého Náměstí

„V těchto dnech oddělení hlavního architekta vyhodnotilo existující studii z roku 2004 a zvažuje se i s ohledem na možné dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury nejvhodnější varianta řešení. Záležitost už byla diskutována i se zástupci Dopravního inspektorátu Policie ČR v Opavě. Varianta zrušení podchodu byla zcela zavržena,“ sdělil hlavní architekt města Petr Stanjura.