Do hasičárny se v úterý, čtyři dny před průvodem, vloupal zloděj. Podle jedné z členek sboru Petry Genzerové se zloděj nejprve snažil vykopnout dveře do záchodu a když se mu to nepodařilo, rozbil okno, kterým se dostal dovnitř. „Měli jsme tady nachystané věci na masopust, rozbil dveře do skladu s alkohole, ale tam nevzal nic. Nezajímala ho ani motorová pila. Vzal jen pokladnu s penězi a tablet, na který nám chodí informace k zásahům,“ řekla Petra Genzerová s tím, že masopust tak zloděj neohrozil.

Podívejte se na video z masopustního průvodu v Jerlochovicích

Zdroj: Ivan Pavelek

Bývalý dlouholetý starosta jerlochovického sboru Břetislav Grulich pro Deník uvedl, že vodění medvěda po obci se obnovilo začátkem 70. let minulého století.

„Chodívalo se přesně v úterý odpoledne, když masopust začínal. Ve středu se šlo do práce, takže to bylo někdy kruté. Masky byly tradiční - medvědář, medvěd, koník, ženich nevěsta…,“ pokračoval Břetislav Grulich. 

Zesnulá zpěvačka Jarmila Šuláková, přezdívaná Valašská královna lidové písně, získala od prezidenta Medaili za zásluhy I. stupně za oblast umění.
Pocta zesnulé zpěvačce. Jarmile Šulákové pojmenují náměstí ve Vsetíně

V osmdesátých letech se konání masopustních průvodů po obci na pár let přerušilo, ale potom začalo nanovo. „Medvěda dělával dlouhou dobu Jarda Hodulák, ten se ale přestěhoval. Teď už to nikdo moc nechce dělat, je to náročné - do půl dědiny to ještě jde, pak už je to horší,“ pousmál se Břetislav Grulich.

Letos šel v kůži medvěda po loňské premiéře Jakub Mareth. „Je to dobré, je v tom teplo… Akorát člověk musí mít silná játra,“ podotkl s úsměvem.

Masopustní průvod v Jerlochcovicích patří k tradicím.Zdroj: Deník / Ivan Pavelek

V průvodu byli i zahraniční studenti. Diego z Brazílie šel jako Ovečka Shaun a Viktor z Kanady připomínal ještěra. Oba jsou v České republice na jazykovém gymnáziu v Olomouci a do Jerlochovic je pozvala studentka této školy Jindřiška Mišunová, která v Jerlochovicích bydlí. „Nabídla jsme jim jestli si nechtějí vyzkoušet nějaké tradice, tak kývli. K slivovici čichali už u nás doma, říkala jsem jim, že si můžou dát tak maximálně půl štamprle,“ naznačila Jindřiška Mišunová. 

V sobotu 22. února okolo 9. hodiny průvod vyrazil od hasičárny a začal poctivě obcházet vesnici a zvát na večerní Pochování basy. Harmonikář René Juroška řekl, že se obchází až do pozdního odpoledne.

„Kdysi se chodívalo obráceně, ale protože byly hned ze začátku silné chalupy a v půlce už jsme pořádně nevěděli, kde jsme byli, tak jsme to změnili,“ upozornil René Juroška a dodal, že někteří bývalí účastníci dokonce dostali zákaz v masopustním průvodu chodit.

Pohřeb druhé lidské pochodně ve Vítkově, v davu je také Jan Nykl, označený šipkou.
Pamětník promluvil, doprovázel jsem Jana Zajíce na jeho upálení