Odborníci mají obavy z dalšího šíření syntetických drog, které představují ještě větší nebezpečí než už zmíněná marihuana. Nebezpečí drog si všimly už i zdravotní pojišťovny. Přednáškové pořady „Řekni drogám NE!" zaměřené na prevenci vzniku závislostí u dětí a mladistvých letos putují městy České republiky. Pořady se konají v rámci stejnojmenného projektu Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP).

„Cílem je snížit rozsah užívání drog v rizikové populaci dětí a dospívající mládeže a tím také snížit výdaje na léčbu závislostí a s nimi souvisejících onemocnění," vysvětlil hlavní motiv pořadů ředitel odboru zdravotní péče krajské pobočky VZP v Ostravě, Michal Vojáček.

Už osmnáctým rokem navštěvují základní a střední školy odborníci na drogovou závislost. Na letošní rok je plánováno na 150 setkání. Za celé období fungování projekt oslovil více než milion dětí.

Pořady jsou určeny žákům a studentům všech typů škol od deseti do devatenácti let. „Je dobře, že VZP podporuje prevenci, ve které se spojuje snaha o zodpovědný přístup k sexualitě a odmítnutí drogy. Tato dvě nebezpečí totiž často přicházejí k mladým lidem ruku v ruce. Jsem přesvědčen o tom, že prostřednictvím těchto besed jsme zcela jistě mnohého posluchače před tímto nebezpečím zachránili," doplnil známý sexuolog Radim Uzel. 

K TÉMATU: Náklady na zdravotní péči zvyšují i úpravy DPH

Hospodaření zdravotních pojišťoven je v posledních týdnech tématem, kterému se věnuje velká pozornost. Hodně se hovoří o prohlubujícím deficitu hospodaření největší zdravotní pojišťovny, Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP).

Ministerstvo zdravotnictví opakovaně kritizuje aktivity pojišťovny a poslalo do pojišťovny i kontrolu. Pojišťovna se brání a kritiku ministerských úředníků odmítá. „VZP má přibližně 60 procent z celkového počtu pojištěnců, ale hradí víc než 70 procent nákladů na zdravotní péči. To znamená, že z téměř jedenácti miliard, které ministerstvo nařídilo pojišťovnám zaplatit navíc, uhradí VZP 7,6 miliard korun," vysvětlil s odkazem na další nařízení ministerstva zdravotnictví Jiří Rod, mluvčí VZP.

Podle něj existuje několik objektivních skutečností, které mají zásadní vliv na hospodaření zdravotních pojišťoven, nejenom VZP.

„Téměř za polovinu populace platí z vybraných daní pojistné stát. Měsíčně se jedná o 723 korun, což je propastně málo ve srovnání s tím, kolik se v průměru ročně utratí za péči pro státem hrazené pojištěnce. Oproti 8676 korun zaplacených ročně státem na pojistném stojí roční náklady na tyto ,státní' pojištěnce například u VZP kolem 23 tisíc korun. Náklady u lidí starších 65 let jsou přitom až dvojnásobné. Nepoměr mezi příjmy na téměř polovinu populace, státem hrazených pojištěnců a průměrnými ročními náklady, je patrný," doplnil Jiří Rod s tím, že platba za státem hrazené pojištěnce byla valorizována naposledy v roce 2009.

Příjmy pojišťoven budou v příštím roce podle Jiřího Roda ohroženy i avizovanými změnami DPH. Samotné ministerstvo odhaduje důsledky zvýšení DPH u léků a zdravotnických prostředků na dvě miliardy, dopady zvýšení DPH na ostatní subjekty se promítají do úhrad za zdravotní péči ztrátou jedné miliardy.