Médiím to sdělila policejní mluvčí Soňa Štětínská. Střelec původně čelil obvinění z těžkého ublížení na zdraví, ale zraněný devětatřicetiletý muž později v nemocnici zemřel. Podle přísnější kvalifikace tak útočníkovi hrozí až 16 let ve vězení.

Trojice mužů chtěla vykrást v Chotěbuzi dům, který zvenku vypadá jako neobydlený. Živnost v něm však má muž, který se rozhodl, že svůj majetek bude bránit kuší. Postřelený okamžitě upadl do bezvědomí a i s šípem, jehož asi třiceticentimetrová část mu trčela z hlavy, byl v kritickém stavu převezen do nemocnice. O několik dní později pak na následky svých zranění zemřel.

Za střelce se postavila část veřejnosti, podle níž se jednalo o nutnou obranu a muž pouze bránil svůj majetek. Na jeho podporu rovněž lidé začali sepisovat petici. Situace využívají i pravicoví extrémisté, kteří minulou sobotu v Chotěbuzi pořádali akci na podporu střílejícího muže.

Šíp před lety zasáhl i recidivistu, který vlezl na zahradu Oldřicha Doskočila u Plzně. Jeho chatu zloději opakovaně vykradli, a proto u ní nainstaloval samostříl. Zařízení muže zranilo a soud v prosinci 2005 uznal Doskočila vinným z nedovoleného ozbrojování, ale zejména kvůli jeho vysokému věku, nemoci a bezúhonnosti ho nepotrestal.