Jako životní chybu považují někteří obyvatelé Horních Bludovic své rozhodnutí postavit své rodinné domy v sousedství parcely, u které si neověřili, k čemu může být v budoucnu využita. Teď se snaží zmařit plány firmě, která chce na svých pozemcích stavět výrobnu. Firma má přitom pozemky ve vlastnictví od roku 2003 s tím, že jsou určeny pro průmyslové využití. Většina lidí v blízkém sousedství byla o neurčitém záměru výroby před koupí nemovitosti informována realitkou či úřadem. Plocha je vymezena pro podnikání výrobu od roku 1994 podle prvního územního plánu obce.

Radnice chce situaci uklidnit a připravuje setkání s obyvateli, kde je zástupci firmy seznámí s projektem. „Znepokojení je způsobeno tím, že lidé přesně nevědí, jaká výroba má v hale probíhat. My sami jsme se společně se zastupiteli o záměru dověděli 26. dubna,“ řekla starostka obce Jana Pohludková.

„Určitě se bude jednat o větší komplex, budou tam jezdit auta, bude tam prach a hluk. Má tam být i sterilizace a s tím my nesouhlasíme,“ tvrdí Hornobludovičtí.

Jsou však i jiní obyvatelé obce, kterým stavba nevadí. „Je jasné, že to vadí hlavně těm, kteří si tam postavili domy, neověřili si, kdo vlastní pozemky vedle a k čemu mohou sloužit. Já jsem jeden z mála starousedlíků a pamatuji si, jak tam byl kravím, siláž a jaký pach se od tamtud linul. Teď si tady staví domky lidé z města, kterým na vesnici vadí sekání trávy nebo dokonce si stěžují na kokrhání kohoutů,“ řekl muž, který bydlí nedaleko místa plánované stavby.

Bezproblémový provoz

Na tomto pozemku v Horních Bludovicích má vyrůst výrobní hala.Zdroj: Deník/Libor Běčák

Investor uklidňuje, že jeho výroba obyvatele obce neomezí a nebude je obtěžovat, ba naopak, mnozí v ní najdou práci. V provozu se nebudou vyrábět plastové hmoty, ale z plastového granulátu se budou lisovat konečné výrobky. Vzhledem k použití výrobků ve farmacii musí technologie splňovat nejpřísnější normy.

„Předmětem naší výroby jsou malé drobné pastové uzávěry, rozprašovače, dávkovače léků a různé lékové lahvičky. Jsme jedni z mála, kteří mají odpovídající technologii a dokáží splnit přísné podmínky výroby. V Bludovicích plánujeme postavit klasickou výrobní halu. Nebude mít žádný komín, nebude zdrojem žádných emisí nebo jiného znečištění. Výroba neprodukuje žádný hluk, prach, zápach, nadměrné světlo a nic jiného, čeho by se mohl kdokoli obávat. Minimální je také obslužná doprava. Používáme bezodpadovou technologii,“ vysvětlila prokuristka firmy Eva Šillerová.

Odpůrci stavby argumentují provozem sterilizace. Sterilizačním procesem budou procházet pouze některé vybrané výrobky. Sterilizace má být vybudována až v druhé etapě záměru. Chceme tak být připraveni na rostoucí požadavky trhu, jelikož sterilizace se stává celosvětovým trendem nejen ve zdravotnictví ale i v potravinářství. Není se však třeba obávat rizik s tím souvisejícími, jelikož technologie, kterou chceme použít je jedna z nejmodernějších a nejbezpečnějších na světě.

„Nemáme důvod místním působit jakékoli problémy. Sami jsem odsud a právě proto jsme se rozhodli postavit výrobnu v tomto regionu. Vidíme problémy se zaměstnaností, nyní například v ostravských hutích a železárnách, proto jsme přišli s investicí, která v první fázi vytvoří cca 60 pracovních míst v různých profesích,“ dodala Šillerová.

Termín zahájení stavby zatím určen nebyl, dříve než v příštím roce to však nebude.

Osiřelé stavební stroje a staveniště před městkým úřadem i před kulturním domem v Orlové. Nejméně do konce května se nic nezmění a stavba bude nadále nabírat skluz.
Problém okolo stavby náměstí má mít pohádkově šťastný konec. Snad