Ačkoli je poledne, náves v Mikulovicích na Jesenicku je plná lidí. Míří za místní obecní úřad, kam za pár minut přijde prezident republiky. Setkání je jedním z posledních bodů třídenní návštěvy hlavy státu v Olomouckém kraji.

V Mikulovicích je však prezident v novodobé české historii oficiálně poprvé.

Na prezidenta se přišla podívat Gabriela Štěpánová. Prý ze zvědavosti. „Hlavu státu jsem naživo nikdy neviděla. Zajímá mě, co bude říkat,“ sděluje maminka na mateřské dovolené.

Prezident Miloš Zeman na návštěvě Mikulovic na JesenickuZdroj: Deník / Petr Krňávek

Prezident Miloš Zeman na návštěvě Mikulovic na JesenickuZdroj: Deník / Petr Krňávek

Během debaty Miloš Zeman odpovídá na otázky týkající se zahraniční politiky, migrace, vodních děl či přijetí eura.

„Líbí se mi, že se pan prezident vyjadřuje upřímně a chová se vůči nám tolerantně. A také mi přijde, že dobře popsal osobu s obrázkem červených trenek,“ říká Adéla Glauschová.

Těžba kůrovcem napadeného dřeva.
Z kůrovcové kalamity viní Zeman ekologické aktivisty

Odkazuje tím na jediného člověka, který přišel veřejně vyjádřit nesouhlas s prezidentem. „Tamhle vidím jednoho chudáka, který nemá v prádelníku poctivé látkové červené trenýrky a musel si je vymalovat pastelkou. Pořiďte si řádné prádlo a pak sem znova přijďte,“ vyzval prezident protestující.

„Přišla jsem, aby pan prezident věděl, že ne všichni ho podporují. Vadí mi jeho směřování zahraniční politiky a také trochu jeho hulvátství,“ objasnila Deníku Radka Čípová z Jeseníku.

Jinak v publiku převažovali příznivci hlavy státu. S publikem se Zeman loučí historkou, kdy jako dítě upíjel babičce potají likér Praděd. Tam ostatně nyní míří.

Návštěva prezidenta Miloše Zemana na Pradědu.Zdroj: Deník / Petr Krňávek

Na nejvyšší hoře Moravy včera panovalo slunečné, chladné a větrné počasí. I ve třech stupních nad nulou sem vyrazili manželé Šumovi. „Koukám a toto jsou prezidentská auta. On tady je? Co dělá na Pradědu?“ ptá se překvapeně pár z Prahy. V budově vysílače hlava státu jedná s hejtmany Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

„Hovořili jsme především o mezikrajské spolupráci na podpoře cestovního ruchu,“ řekl hejtman Olomouckého kraje z Ladislav Okleštěk. Jeden turistických taháků kraje zmínil i prezident. „Helikoptérou jsme zakroužili nad přečerpávací elektrárnou Dlouhé stráně. Je to nádherné lidské dílo, před kterým je třeba se hluboce sklonit,“ řekl.

Přestože Miloš Zeman holduje běžeckému lyžování, v Jeseníkách nicméně zbytek života strávit nehodlá. „Až budu za čtyři a půl roku odcházet z politiky, koupím si v Mnichovicích u Benešova malý bungalov,“ dodal.

Sčítání volebních hlasů. Ilustrační foto.
„Ženy vpřed“ či „Ženy v akci“ aneb I dámy touží po radnicích