V poklidném duchu se neslo dnešní odpolední setkání prezidenta republiky Miloše Zemana s občany Větřkovic.

„Jsem tu nejen proto, abych vám popřál k titulu Vesnice roku, ale také proto, abych si zavzpomínal. V roce 1997 jsem byl mladý a krásný muž a tehdy jsem vykonával funkci předsedy poslanecké sněmovny a pří této příležitosti jsem vaší obci předával prapor,“ zahájil setkání s občany ve Větřkovicích prezident republiky Miloš Zeman. Na konci setkání tentýž prapor dekoroval prezidentskou stuhou.

V následné besedě s občany padaly dotazy na nezaměstnané, zazněly i pochvaly za prezidentova stanoviska například k uprchlické krizi. Starosta Březové Pavel Schneider se prezidenta zeptal na názor na rušení poboček České pošty a jejich nahrazování pobočkami Pošty Partner.

„Povinností České pošty je zachovat všude v obcích své kamenné pobočky. Pokud jde o Poštu Partner, je to pouze zoufalý pokus odbřemenit Českou poštu od povinnosti vykonávat veřejnou službu,“ reagoval prezident.

Prezident Miloš Zeman zahájil třídení návštěvu Moravskoslezského kraje na Krajském úřadu MSK.Předání darů
Prezident Zeman zahájil návštěvu kraje. Zazněly sliby, nabídka pomoci i výtky

Prezident zmínil také, že se firmám v kraji zoufale nedostává pracovníků.

„Zeptejte se, na kolik poptávají nekvalifikované pracovníky ty firmy, které zoufale shánějí pracovníky, a zjistíte, že za poslední rok vzrostla mzda o sedm set korun,“ uvedl Miloš Zeman. Řeč byla také o nepřizpůsobivých občanech, kteří pracovat nechtějí.

„Myslím si, že pokud jde o tyto lidi, tak já vítám, když jsem nedávno podepsal zákon, že ten, kdo odmítne bez důvodu nabízenou práci, má nárok pouze na existenční minimum ve výši 2 200 korun,“ doplnil Miloš Zeman a zaplněný sál ho odměnil potleskem.

Na závěr setkání s občany prezident dekoroval zmíněný prapor hasičů a oplátkou za to dostal řád modré slívy pro ty, kteří přejí obci dobro. Starosta Větřkovic se za občany rozloučil s prezidentem dárkovým košem s větřkovským pasem, hlavolamem, "zkapalněnými vetřkovskými švestkami" a dalšími místními specialitami.

Příjezd hlavy státu do malé vesničky na Vítkovsku vzbudil velký ohlas. Obec má celkem 760 obyvatel, přičemž v místním kulturním domě se jich při besedě mohlo tísnit klidně pět stovek. Ne všichni ovšem měli potřebu být v sále. „Uvnitř jsem nebyl. Jeho fanoušek nejsem, přál bych si spíš mladšího prezidenta,“ stručně komentoval Jan Vavroš z Větřkovic, jenž se před větřkovickým kulturákem procházel s rodinou.
I tak ovšem Zemanovi příznivci ve Větřkovicích jednoznačně převažovali. Někteří dokonce tvrdili, že snad žádné odpůrce v obci ani nemá.

„Miloš Zeman vystupoval velice seriózně. Jsme jeho příznivci a pro naši vesnici to byla velká čest, že se sem podíval. Návštěvu jsme si nechtěli nechat ujít,“ podotkl větřkovický občan Miroslav Dubový. Podobně se vyjádřila i další z místních Karla Macháčková: „Pan prezident na nás zapůsobil opravdu dobře. Byl pohotový, rychle odpovídal, a to i náš dotaz ohledně těžby lithia.“

Části publika v kulturním domě návštěva dala zhruba to, co očekávali. „Prezident nás moc nepřekvapil, protože mluvit a vystupovat umí dobře. To také potvrdil. Nevolil jsem ho, ale uznávám ho jako hlavu státu. Chválím ho za to, jak se zastává nás, Čechů, jednou za rok tam však z jeho strany přijde nějaká divná věc, nad kterou člověk kroutí hlavou,“ uzavřel Stanislav Mička z Větřkovic.

Prezident Miloš Zeman zahájil v úterý 5. září 2017 v Ostravě svou pátou oficiální návštěvu Moravskoslezského kraje.
ANKETA DENÍKU: Motýlek versus kravata aneb Souhlasíte s prezidentem Zemanem?