Ve svém písemném prohlášení mj. píše, že žádá o souhlas s kandidaturou za jiný politický subjekt do letošních komunálních voleb.

Co primátora k opuštění ČSSD vedlo? Poslední kapkou byl text na facebookových stránkách místopředsedy opavské organizace ČSSD Tomáše Navrátila, který primátor vůči své osobě vnímá jako urážející, hanlivý a lživý. Navrátil v něm Jiráska mj. obviňuje z kariérismu a převlékání kabátu.

Tento text byl na facebook umístěn v pátek ráno a ještě dopoledne byl stažen.

„Chtěl jsem omluvu, ale nedočkal jsem se jí. Nechci se dále scházet s lidmi tohoto formátu, kteří šíří polopravdy a lži. Nechci, aby mé jméno bylo s nimi jakkoli spojováno," zdůvodnil v pondělí naší redakci své rozhodnutí primátor.

Vystoupení Zdeňka Jiráska z ČSSD předcházela jeho rezignace na lídra této strany pro komunální volby v letošním roce, o čemž jsme vás informovali. Lídrem byl letos v únoru zvolen předseda Místní organizace ČSSD Opava Radim Křupala, představitel tzv. „mladého křídla" opavské ČSSD.

On i Zdeněk Jirásek se přitom netají vzájemnou animozitou a rozdílným pohledem na pojetí komunální politiky i životních hodnot.

Radim Křupala v pondělí uvedl, že ho primátorovo vystoupení z řad členů ČSSD netěší, nicméně musí jeho rozhodnutí respektovat. „Nevím, co jej ve skutečnosti vedlo k jeho rozhodnutí, ale jeho předešlá žádost o přerušení členství v ČSSD a žádost o souhlas s jeho kandidaturou za jiný politický subjekt vyvolal u některých členů velmi tvrdou kritiku jeho osoby," vyjádřil se Radim Křupala.

Primátor však zdůrazňuje, že o své případné kandidatuře za někoho jiného nikdy nehovořil, protože k ní není rozhodnut. Žádal pouze o souhlas, kdyby na takovou kandidaturu nakonec kývl. „Nějaké nabídky jsem obdržel. Zda budu kandidovat, to je otázka. Za politickou stranu by to ale určitě nebylo," dodal primátor, který bude do konce volebního období město Opavu vést jako nezařazený.

Zdeněk Jirásek: Velmi se mě to dotkloVelmi se mě dotklo šíření lží a polopravd o mé osobě. Z tohoto důvodu jsem se rozhodl ukončit své členství v ČSSD, neboť nechci nadále sdílet jakékoli osudy s lidmi, kteří dokáží šířit podobné záměrně znevažující informace. O věci jsem jasně zpravil i pana předsedu Ing. Křupalu.

Dodávám zároveň, že nevstupuji do žádné jiné politické strany a že má žádost k MVV byla formulována jednoznačně v souladu se stanovami ČSSD. Rovněž podtrhuji, že do konce svého volebního období budu, tak jako dosud, důsledně ctít usnesení klubu zastupitelů ČSSD a usilovat o naplňování současného volebního programu v Opavě, jehož jsem hlavním autorem a který byl schválen městskou organizací.