Vyšetřovatelé státnímu zastupitelství předali spis s návrhem na podání obžaloby. Ta se týká nejen Veličky, ale i samotného webu. Pokud státní zastupitelství obžalobu podá, případem se bude zabývat Okresní soud v Ostravě. Veličkovi hrozí až tři roky vězení.

Bohumín dal instalovat pamětní desku obětem loňského tragického požáru.
Město Bohumín instalovalo pamětní desku obětem loňského tragického požáru

„Kriminalisté skončili vyšetřování návrhem na podání obžaloby muže a právnické osoby pro trestné činy hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob, dále pro podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod a také pro trestný čin vyhrožování s cílem působit na orgán veřejné moci a vyhrožování s cílem působit na úřední osobu,“ řekla České televizi mluvčí Soňa Štětínská z moravskoslezské policie.

Při loňské tragédii zemřelo jedenáct lidí, včetně několika dětí.

„Jedenáct cikánů minus. Něco uhořelo a něco vyskákalo z oken,“ takový titulek se objevil v článku na serveru Vlastenecké noviny nedlouho po bohumínském neštěstí. Obsahoval cynický popis hrůzné události i nepřesnosti týkající se obětí.

Hasiči při požáru v Bohumíně nepochybili, zákrok byl profesionální

Podle policie Velička pod různými jmény psal i další extremistické články, ve kterých komentoval dění v různých částech republiky i ve světě.

„Na internetu zveřejňoval extremistické informace, schvaloval likvidaci určitých osob, případně při spáchání nějakých trestných činů se hanlivě vyjadřoval k zemřelým a podobně,“ uvedl zástupce ostravského policejního ředitele Antonín Řezníček.

Strůjci bohumínské tragédie Zdeňku K., který ze msty založil požár v bytě, v němž probíhala oslava, hrozí až doživotí. Na soud čeká ve vazební věznici.