Mnohaleté tahanice o pozemky uzavírá vloni vyplacení odpůrců Prodloužené Rudné, zbývajícího ani ne půl kilometru této komunikace v lokalitě Skalka v Porubě je vybudováno v rekordním čase… a do užívání předáno pouze ve zkušebním provozu. Stejně je na tom do června lávka pro pěší zvaná Richtárka.

Utkání 10. kola první fotbalové ligy: SFC Opava - FC Baník Ostrava, 5. prosince 2020 v Opavě. Fanoušci Baníku Ostrava.
Slezské derby Opava - Baník bez diváků? Přišli! Válka v ulicích se ale nekonala

„Zkušební provoz byl dán podmínkou ve stavebním povolení před kolaudací stavby, a to z důvodu měření hluku i ověření jeho limitů,“ vysvětluje Nina Ledvinová, mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ČR. Krajská hygiena k hluku na Prodloužené Rudné své „závazné souhlasné stanovisko“ vydává poslední den listopadu.

„Bohužel se k tomuto stavu během roku přidaly ještě i problémy se stěnou z gabionů a sesuvy půdy v katastru Krásného Pole. Které v této chvíli znemožňují podat žádost o kolaudaci,“ pokračuje mluvčí ŘSD. Situace se řeší s dodavatelem stavby reklamací závad. Jako před časem na téže cestě u Mokrých Lazců a Hrabyně.

Utkání 10. kola první fotbalové ligy: SFC Opava - FC Baník Ostrava, 5. prosince 2020 v Opavě. brankář Ostravy Jan Laštůvka chytá penaltu.
PODÍVEJTE SE: Baník přežil penaltu i přesilovku Opavy. V závěru rozhodl Svozil

„My s tím nemáme nic společného, patří to silničářům,“ konstatuje s úlevou krásnopolský starosta Tomáš Výtisk. Z přehledu uzavírek a omezení na silnicích zveřejněného na webu www.dopravniinfo.cz vyplývá, že pravý pruh na I/11 směrem na Ostravu je neprůjezdný kvůli „havarijnímu stavu gabionové stěny“ až do června!

V úseku u Krásného Pole se vyhodnocují data z inklinometrických vrtů a smykových zkoušek. „Inspekční orgán INSET vypracuje na základě kopaných sond a všech dalších skutečností zprávu, která nám určí příčinu sesuvu,“ uvádí mluvčí ŘSD. Renovaci podle ní už projektují a v polovině ledna budou vědět, kolik má stát.

Utkání 10. kola první fotbalové ligy: SFC Opava - FC Baník Ostrava, 5. prosince 2020 v Opavě. Strkanice po konci zápasu.
Hromadná šarvátka po derby! Na "slavícího" Stronatiho vyběhl nasupený Zavadil

„Kdo poškozenou gabionovou stěnu opraví, ale není jasné, jelikož zatím nejsou zpracovány výsledky a zprávy,“ podotýká Ledvinová. K povolené rychlosti říká, že s nynější devadesátkou (samozřejmě mimo omezení v úseku u gabionů) se počítá i po kolaudaci silnice I/11. Nevylučuje ovšem jednání o navýšení na 110 km/h.