Obchodní a bytové domy pod hlavičkou projektu Slezský dvůr mají vyrůst v sousedství obchodního domu Breda&Weinstein na ploše bývalé tržnice.

„Mohu potvrdit, že jednání pokračují dobře a v tuto chvíli se ladí technikálie a dodatky ke smlouvě," řekl náměstek primátora Martin Víteček. Ještě před výstavbou nové Bredy s pozemky pracovala společnost B1 Plaza. Jednalo se o vůbec první developerský pokus v centru města, nicméně tehdejší politická reprezentace pod tlakem odborné veřejnosti vývoj projetku zabrzdila. Mezitím dostavěla společnost Mint, zastupovaná Radimem Bajgarem, novou Bredu a následně získala i pozemky držené před tím Plazou. To se stalo před šesti lety. Od té doby záměr Slezského dvora zamrzl na místě, kvůli nemožnosti domluvy s tehdejším vedením města.

„Projekt Slezský dvůr je postavený na rezidenční a komerční výstavbě o rozloze kolem devíti tisíc čtverečních metrů, která moderním urbanismem a architekturou dotvoří historické centrum města. V jižní části vznikne přes sto bytových jednotek a severní část bude zaměřena na komerční zástavbu. Plynule tam naváže i na společenské centrum Breda &Weinstein," informuje Radim Bajgar s tím, že předběžná urbanistická studie celého projektu vyšla z renomovaného českého architektonického studia Šafer Hájek. Architekti se snaží respektovat typické prvky historického centra Opavy.

Studie podle investora zahrnuje i přirozené prodloužení existujících ulic, dotvoření neúplných rezidenčních bloků a realizaci vnitroblokových odpočinkových zón. Komerční zóna má také odstínit rezidenční pozemek od hluku z ulice. Komerční část bude tvořena směsí obchodů, kanceláří, restaurací a podobných zařízení.

„Ve Slezském dvoře vidíme možnost alternativního využití části pozemku, bezprostředně navazujícího na projekt společenského centra Breda & Weinstein, k menšímu multifunkčnímu zařízení. To v centru Opavy stále chybí," představuje záměry společnosti Radim Bajgar. Podle vyjádření vedení města má být smlouva mezi magistrátem a investorem nájemní a obsahovat má také smlouvu o budoucím prodeji. Konkrétní podoba záměru se však může měnit, některé navržené řešení totiž vyžadují nové rozhodnutí o územním plánu.

„Jedná se například o část stavby u Pekařské ulice. Tam má vzniknout vstupní dům do celého areálu. Ten může, na základě územního rozhodnutí, být realizován jako objekt nebo například jako vstupní parčík," doplňuje Martin Víteček. Vývoj jednání mezí městem a developerem budeme nadále sledovat.