Přelom března a dubna je dobou, kdy k nám přilétají první čápi bílí. Letos se první objevil v Moravskoslezském kraji už 28. března v hnízdě v Hladkých Životicích u železniční trati.

„Druhý letošní čáp byl zpozorován ornitology o den později u Rýmařova na Bruntálsku. Další se pak usadil v hnízdě v Jablunkově druhý dubnový den. Ve stejný den byl pozorován čáp také v Arnolticích.

Na barokním zámku v Kuníně, oslavovali v sobotu již třináctý návrat čápa Viktora a jeho partnerky Markéty na zámecký komín (na snímku níže). Do svého letního sídla přiletěl přesně deset minut před devátou. „Opravdová zámecká sezona může začít. O Velikonocích bude čáp Viktor uklízet a obnovovat hnízdo, aby v něm mohl přivítat partnerku Markétu,“ pochvaloval si návrat čapího páru kastelán Jaroslav Zezulčík.

Také letos dorazil na zámecký komín v Kuníně čapí pár na samém začátku sezóny. Stalo se tak již po třinácté.

Během následujících dní se postupně objeví čápi bílí i v dalších obcích a začnou se připravovat k zahnízdění. Loni byli první dva čápi pozorováni až 4. dubna v Ostravě-Porubě,“ vysvětlil místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.

Překvapením podle něj je zatím to, že v našem kraji zatím nebyla zpozorována žádná vlaštovka. „Loni se přitom první vlaštovky objevily už 21. a 24. března na Bruntálsku a v Poodří,“ doplnil Jiří Šafránek.

Podle něj se mohou i lidé, kteří nejsou v oblasti ornitologie odborníci, zapojit do mezinárodního projektu Jaro ožívá. „Pokud někde uvidíte svého prvního letošního čápa bílého nebo vlaštovku, tak jejich pozorování můžete zaznamenat na stránkách mezinárodního projektu Jaro ožívá: www.springalive.net.

Najdete tam i spoustu zajímavých informací, a to nejen o čápech a vlaštovkách. Každá zúčastněná země má svou národní jazykovou verzi, kde lze na příslušných mapách a v tabulkách vidět, jak postupně přilétají vybraní tažní ptáci do Evropy. Do projektu Jaro ožívá se již zapojily i stovky škol z celé Evropy. Pro jejich učitele jsou připraveny doplňkové výukové materiály včetně pracovních listů a konkrétních návodů na zpestření výuky,“ doplnil Jiří Šafránek.

Také letos dorazil na zámecký komín v Kuníně čapí pár na samém začátku sezóny. Stalo se tak již po třinácté.