Na zodpovězení té druhé si město najme specializovanou firmu.

Nápadem sloučit obě kulturní instituce pod jeden subjekt se Orlová zabývá již několik měsíců. Rada města tento bod probírala i na svém červnovém zasedání, nicméně nepřijala žádné stanovisko.

„Záměrem se bude zabývat zastupitelstvo města 20. června," uvedla mluvčí města Nataša Cibulková.

Zastupitelé snad tedy rozhodnou, zda se obě instituce sloučí, nebo zůstanou samostatné, jako dosud. Je ale možné, že se neshodnou ani oni a bod opět odloží na některé z dalších zasedání.

Dům kultury letos každopádně čeká hloubková analýza tamního hospodaření za rok 2015. Rozhodla o tom rada města po tzv. veřejnoprávní kontrole.

„Tyto kontroly provádí město každoročně u všech jím zřízených příspěvkových organizací. Neprovádějí se komplexně, ale pouze namátkovým výběrovým způsobem. Na základě kontroly v Domě kultury města Orlové za rok 2015 doporučila kontrolní skupina hloubkovou kontrolu celého hospodaření této organizace, a to nezávislým externím subjektem," zní stanovisko orlovské radnice.

Rada města tak rozhodla, aby úředníci města připravili výzvu k podání nabídky na veřejnou zakázku tzv. malého rozsahu na službu pod názvem „Hloubková kontrola hospodaření příspěvkové organizace Domu kultury města Orlové za rok 2015". Kolik bude kontrola město stát se zatím neví. Cena bude známa až po vyhodnocení nabídek.