Nádraží Lipová-lázně je nejdůležitější a největší na celém Jesenicku. Je přestupním uzlem mezi hlavní tratí z Jeseníku na Šumperk a lokálkou na Javorník. Protože opravy stanici pro osobní dopravu na téměř šest týdnů vyřadily z provozu, byla na nedalekém parkovišti zřízena provizorní zastávka náhradní autobusové dopravy.

Tajemné dveře

Prostoru dominuje přístřešek, který tvoří kontejner s demontovanou boční stěnou. Původně se jednalo zřejmě o kancelářský nebo obytný modul. Naznačují to zásuvky ve zdech a zářivky na stropě, obojí nefunkční. Strohou podobu přístřešku doplňují dveře. Procházet jimi není třeba, kdosi z nich i tak pro jistotu vymontoval kliku.

Dobový snímek z roku 1978, na kterém jsou zachyceni celníci při odbavování nákladu v  přístavu Bohumín.
Po řece do Polska? Přípravy na splavnění Odry pokračují

Podle Správy železnic byl přístřešek pro potřeby náhradní autobusové dopravy instalován po domluvě s dopravcem a obcí.

„Tento provizorní přístřešek je umístěn mimo prostory vlakového nádraží, blíže ke středu obce. Z důvodu povětrnostních vlivů nemohl být instalován lehčí typ přístřešku. Instalovala se tu také mobilní toaleta. Dřívější využití přístřešku nám není známo,“ uvedla mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

Přidali šest židlí a pytel na odpadky

Strohý objekt se pokusila zlidštit místní samospráva.

„Jestli tam kontejner umístila Správa železnic nebo firma, která opravuje koleje, to se přiznám, netuším. Najednou se tam objevil. Přišlo nám, že samotný kontejner je pro cestující málo. Z obecních zásob jsme tam dali šest židlí, aby si tam lidé, hlavně starší, mohli alespoň sednout. A také pytel na odpadky,“ řekl starosta Lipové-lázní Lubomír Žmolík.

Co se na dráze opravuje?

Na tratích 292 a 295 pracují stavbaři na několika místech. Mezi Lipovou a Jeseníkem opravují dva propustky, v Bernarticích budují nástupiště, přístupové plochy k němu a podbíjí úsek trati. Ve stanici Lipová-lázně mění výhybky a opravují zabezpečovací zařízení.

Na snímku Martin Gebauer na akci Deníku Setkání s hejtmanem Moravskoslezského kraje, 3. října 2019 v Multifunkční aule Gong v Dolních Vítkovicích.
Nový náměstek hejtmana MS kraje pro zdravotnictví? Musí to být boss!

„V úseku Hanušovice – Jindřichov na Moravě se vyměňuje kolejové lože, zřizuje bezstyková kolej, čistí štěrkové lože a provádí podbití. Tím pádem bude v tomto úseku odstraněn propad rychlosti,“ uvedla Nela Friebová. V témže úseku stavbaři opravují most a dvanáct propustků.

Náklady na opravy mezi Hanušovicemi a Jeseníkem dosahují téměř 99 milionů korun, mezi Lipovou a Javorníkem bezmála 37 milionů. „Náklady na opravu staničního zabezpečovacího zařízení Lipová lázně jsou 15,8 milionu korun,“ dodala Nela Friebová.