Jedním z nejoblíbenějších vodních toků v Moravskoslezském kraji je Moravice. Ta nabízí sto sjízdných kilometrů a řadů úseků s rozdílnou obtížností. Také letos však několik akcí museli na Moravici zrušit „Zato letošní rok začal výborně. Jaro bylo skvělé a nemohli jsme si přát lepší počasí. To koneckonců pokračuje i v létě, ale na té pomyslné modré obloze vodácké sezony se čas od času vyskytne nepříjemný mrak," říká předseda vodáckého klubu Campanula Adam Šindler.

„Řeka Moravice je pro místní vodáky tím hlavním lákadlem a navštěvují ji také lidé z okolí. V našem kraji patří k těm nejvíce oblíbeným," potvrdil Adam Šindler.

Dění na řece Moravici totiž ovlivňují opravy vodních hrází Kružberku a Šance. Naposledy bylo oznámeno zrušení oblíbeného maškarního sjezdu Moravice, který byl naplánován na 23. a 24. července. „Tohle jsou situace, které stejně jako v případě počasí bohužel nedokážeme ovlivnit. Pokud se rozhodne o tom, že se voda upouštět nebude, tak nezbývá než sjezdy rušit," vyjádřil se pro Deník Adam Šindler.

Spolupráce mezi Povodím Odry a vodáky však funguje velmi dobře. Pokud už dojde k tomu, že se musí naplánovaná událost zrušit, dozvědí se to organizátoři s dvoutýdenním předstihem. Aktuálně je však situace pro sjíždění řeky velmi dobrá, protože se voda vypouští, a vodáci si tak mohou přijít na své. Naposledy sjízdnost řeky vyzkoušeli odvážlivci, kteří část jejího toku překonali na nafukovacích lehátkách. Konkrétně vyrazili z Branky u Opavy a cíl viděli v Areálu zdraví v Kylešovicích. Mezi nejoblíbenější úseky řeky Moravice patří mezi vodáky část toku pod Kružberkem a také horní úsek až k Hartě.

Petr Večeřa