Potvrdil to Filip Běhal z oddělení vnějších vztahů a komunikace Ministerstva financí. Podle jeho slov ministerstvo nepovažuje za vhodné zveřejňovat odhadovanou cenu zakázky. Zájemci o tuto veřejnou zakázku velkého rozsahu již nyní mohou podávat nabídky do soutěže. Budoucí staveniště si tito zájemci za přítomnosti zástupce Ministerstva financí prohlédli ve středu 7. března.

„Termín pro odevzdání nabídek je stanoven na 22. března. Od tohoto data se počítá zadávací lhůta, která je v zadávací dokumentaci stanovena na šest měsíců a ve které by měl zadavatel rozhodnout o vítězi,“ upřesnil Filip Běhal.

Nový splav v Kylešovicích během těchto dnů tání bude mít co do činění s krami.
Tání v kraji: Povodí Odry monitoruje kry, mohou být nebezpečné

Podle místostarostky Hlučína Blanky Kotrlové pracovali úředníci hlučínské radnice i politické reprezentace města na přípravě projektu od roku 2006.

„V posledních třech letech jsme jeho prosazování do vládních priorit věnovali skutečně hodně energie. Věříme, že za dva roky, až skončí hlavní stavební práce, může Hlučín spolu s dalšími přilehlými obcemi na březích Hlučínského jezera začít budovat skutečně významnou rekreační oblast pro naše občany i pro návštěvníky z celého regionu,“ uvedla Blanka Kotrlová.

Hlučínské jezero by se tak podle ní mohlo stát centrem zábavy, odpočinku i rekreační turistiky, navíc s nesporně pozitivním ekonomickým dopadem na celé Hlučínsko.

Připomeňte si atmosféru na hlučínské štěrkovně z ledna loňského roku (více snímků v přiložené fotogalerii):

Zdroj: Deník/Jaroslav Perdoch

Podstatou realizace projektu sanace, rekultivace a revitalizace území po těžbě štěrkopísku u Hlučína je podle Jiřiny Kosmové z odboru městského majetku hlučínské radnice vybudovat na řece Opavě i na Hlučínském jezeře soustavu protipovodňových opatření k zajištění ochrany osob a majetku.

„Protože se tím následně celá lokalita vyčlenění ze záplavového území, otevře se tak dalším aktivitám směřujícím k jejímu rozvoji s cílem jejího širšího sportovního a rekreačního využití,” doplnila Jiřina Kosmová. „První etapa sanace, rekultivace a revitalizace území u Hlučínského jezera sice nepočítá s budováním sportovního či rekreačního zázemí. Je pouze prvním, nicméně naprosto klíčovým krokem k zajištění dalšího rozvoje této nádherné lokality,” uzavřela místostarostka Kotrlová.

„Pokud se nestane nic nepředvídatelného, měla by revitalizace odstartovat ještě v letošním roce,“ uvedla mluvčí hlučínské radnice Ivana Gračková. Přesně před rokem, kdy Ministerstvo financí ještě pod vedením Andreje Babiše dalo projektu zelenou, se hovořilo předběžně o tom, že první etapa projektu by měla stát zhruba 500 milionů korun. Jaká bude skutečná výše nákladů, však ukáží až výsledky veřejné soutěže.

Starý opavský bazén
Válka o nový bazén pokračuje, žádná firma ho nechce stavět