V závěru loňského roku se v krnovském kině Mír odehrála nezapomenutelná premiéra filmu Nabarvené ptáče. Byla po všech stránkách velkolepá. Přijel opravdický tank jako poutač a režisér Václav Marhoul osobně představil své dílo. Marhoul si sice pochvaloval zaplněný sál krnovského kina, ale pozastavil se nad jeho zvukovou technikou.

„V Krnově dnes máte zvukový systém Dolby Digital 7.1, ale bohužel Dolby ATMOS, ve kterém byl smíchán náš film, tu instalují až za pár měsíců. Dnes bohužel uslyšíte zvuk jen z osmi kanálů. Musíte si představovat, že kdyby tu už byl Dolby ATMOS, tak uslyšíte tentýž zvuk ze 36 kanálů. Věřím, že zvuk tohoto filmu je tak fantastický, že se nad ním stejně pozastavíte,“ sdělil režisér Marhoul divákům v sále krnovského kina a upozornil, že na filmu Nabarvené ptáče byla práce zvukařů obzvlášť důležitá, protože se v něm skoro vůbec nemluví.

Krnovský rodák a člen Rotary clubu Opava Pavel Brída se synem Tadeášem předal náměstkům krnovské nemocnice Šárce Tavandzi a Bronislavu Sedláčkovi 700 kusů respirátorů. Celkem rotariáni v Moravskoslezském kraji rozdali  14 tisíc roušek dovezených z Číny.
Rotariáni dovezli z Číny roušky, ale místo vděku přišla přísná kontrola

„Když máte na plátně dialog, tak se soustředíte na to, o čem se mluví. Když tam slova nejsou, daleko víc vynikne atmosféra. Proto v Nabarveném ptáčeti je většinou ticho. Všiml jsem si, kolik z vás má popcorn, takže vám gratuluju, křupání bude v tom tichu dobře fungovat. Ze zvuků a ruchů, které jsou v běžném filmu až v druhém plánu, se tady stává primární zvuk. Jen na zvuku jsme pracovali pět měsíců a výsledek jsme namíchali z pěti tisíc zvukových stop,“ vysvětlil Marhoul, proč dobrý film ani dobré kino na zvukařské technice nesmí šetřit.

Pamatujete premiéru Johanky z Arku?

Krnovské kino právě prochází rekonstrukcí. V září se velký sál kina Mír uzavřel a návštěvníky v rouškách vystřídali technici, aby provedli velkou rekonstrukci zvukového systému.

Mistrovství světa v para hokeji 2019, Korea - Česká republika (zápas o 3. místo), 4. května 2019 v Ostravě. Na snímku tým Česka.
Světový para hokej se opět sjede do Ostravy. Podívejte se na snímky z roku 2019

Vedoucí kina Pavel Tomešek vysvětluje: „I když to tak nevypadá, poslední výměna zvukového systému proběhla již před 20 lety. V roce 2000 byl systém Dolby Stereo SR rozšířen na stávající Dolby Digital. Pamětníci si možná vzpomenou, že první krnovskou premiérou v tomto zvukovém formátu byl velkofilm Luca Bessona Johanka z Arku. Snažili jsme se držet krok s rozvojem techniky, takže jsme našim návštěvníkům postupně zajistili až osmikanálový zvuk. Ovšem aby byla iluze prostorového zvuku u filmových novinek úplně dokonalá, bude stávající systém rozšířen na 3D zvukový formát Dolby ATMOS. To si vyžádá nejen výměnu procesorů a zesilovačů v kabině, ale i výkonnějších reproduktorů v sále včetně kompletní kabeláže. Počet reproduktorů bude navýšen. Přibudou nové ve stropě sálu a zároveň bude nutné zajistit kompatibilitu s původními projekčními stroji, na kterých hrajeme klasické 70mm filmy,“ popsal rekonstrukci zvukové techniky a kinosálu Tomešek.