Běžní návštěvníci hor tak mohou dojet jen na lokalitu Plucnarka, kde vznikla nová odstavná plocha pro auta na místě bývalého skladu dříví. Jedná se o místo u autobusové zastávky Čeladná-Podolánky, Jednota. 

Prohlídka dolu Lazy.
Důl Lazy na Karvinsku definitivně skončil. Přišel o svůj název

Parkoviště v lokalitě Kociánka i u uzavřeného hotelu Srdce Beskyd jsou zrušena. Vjezd do této oblasti je nadále možný jen s písemným povolením Biskupských lesů, nebo s platnou výjimkou podle zákona o ochraně přírody.

„Ačkoliv dopravní značení o omezení vjezdu bylo řádně a viditelně umístěno, v současnosti evidujeme již téměř 200 porušení zákazu vjezdu. Řidiči následně uvádějí různé neuvěřitelné historky, kde se to doslova hemží úrazy, zdravotními potížemi členů rodiny, známých, domácích zvířat, poruchami aut, spotřebičů a dalších. Většina řidičů uvádí, že si značení nevšimli, protože se tam jezdilo vždycky, jen malá část uvedla, že značení viděli, ale nerespektovali ho,“ uvedl Jiří Lehký z CHKO Beskydy s tím, že důvod řidičů je stále stejný a jedná se o zvyk.

Dopravní značka zákazu vjezdu všech motorových vozidel však platí i v horách. A Beskydy potřebují i klidové oblasti, kam lze dojít jedině pěšky. „Dovolujeme si upozornit, že nerespektování zákazu vjezdu do lesa či zákazu vjezdu mimo silnice, místní komunikace a vyhrazená místa na území chráněné krajinné oblasti jsou přestupky, za které hrozí pokuta. Její výše pohybuje od jednoho do 10 tisíc korun, podle okolností,“ doplnil Jiří Lehký. 

Ilustrační foto.
Vyšlápl si řidič autobusu na studentku, nebo dívka přehání? Rozhoduje soud

Většina přestupků spáchaných v době nouzového stavu v oblasti Podolánek byla Agenturou pro ochranu přírody a krajiny a Správou CHKO Beskydy zatím řešena napomenutím. Napomenutí řidiči by měli věnovat zvýšenou pozornost tomu, kde při návštěvě CHKO Beskyd příště zaparkují, neboť v případě opakovaného porušení zákona se k této skutečnosti přihlédne při stanovení výše sankce.

„Všechny návštěvníky CHKO Beskydy proto prosíme, aby věnovali zvýšenou pozornost dopravnímu značení, nejen v Podolánkách. To se totiž od situace v mapách či zvykům návštěvníků může podstatně lišit a způsobuje to pak zbytečné konflikty,“ zakončil Jiří Lehký.

8. pěšího pluku, Frýdek-Místek, blokové čištění.
Ulici 8. pěšího pluku ve Frýdku-Místku čeká blokové čištění
Pivnice U Rady, červen 2019 v Ostravě.
Zkažené maso U Rady? Restaurace vyvázla díky koronaviru bez trestu!