Že se v dnešní době krade snad už úplně všechno, potvrzuje nedávná informace ze slezské metropole. Někdo chce mít totiž doma asi hezkou zahrádku nebo alespoň příjemnou dekoraci v podobě barevného kvítí ve váze. Místo, aby si vše poctivě koupil nebo sám vypěstoval, si ale vezme rýč či lopatku a jednoduše si vyrazí vydlábnout nějaké to rostlinstvo rovnou na městská prostranství, která předtím osázeli zaměstnanci technických služeb (TS).

Borůvky. Ilustrační foto.
Nákup borůvek a hřibů od prodejců u cest? Plíseň objevíte, pesticidy už ne

Letos se ve velké míře rozšířily krádeže na květnatých loukách. Ty poprvé vyrostly na území města v roce 2018. Jde o pestré květinové pásy, na nichž se semena letniček vysévají přímo. Dřívější záhony tak nahradilo několik těchto nesečených květnatých lokalit.

„Hned po výsevu v roce 2018 se nám objevily drobné krádeže, zejména v oblasti Městských sadů. Letos se tento nešvar bohužel rozšířil jak co do míst, která jsou tímto konáním postižena, tak i do množství ukradené a zničené výsadby. Jde především opět o lokality v Městských sadech, dále na náměstí Republiky a Horově náměstí,“ konstatuje provozně-technický náměstek opavských TS Martin Girášek a dodává:

„Nenechavci jednak výsadbu vyrývají a odnášejí, jednak její zbytky svým pohybem v záhonu pošlapávají a ničí. Maří tím bohužel práci našich zahradníků, kteří si s výsadbou dají záležet a nám všem radost z toho, jak rozkvetlé květnaté louky oživují zeleň, potažmo celé město.“

Ilustrační foto.
Na štěrkovně se někdo vloupal do dalšího auta

Kromě pestrobarevného kvítí z květnatých luk si Opavané zejména v jarních měsících oblíbili i krádeže rostlin z městských záhonků nebo z betonových květináčů.

„Setkávali jsme se s tím v minulosti a stále setkáváme, i když teď už méně. V těchto případech lidé vyryjí pár rostlinek, zbytek záhonu ale v takové míře jako květnaté louky naštěstí neponičí,“ uzavírá Martin Girášek.

Pokud by všímaví občané přistihli někoho inflagranti, neměli by otálet a zavolat městské strážníky na číslo 156.

Obecní bunkr v Nových Heřminovech je typickým příkladem lehkého opevnění z let 1935 až 1938. V československém pohraničí vznikl tento obranný systém podle vzoru francouzské Maginotovy linie.
Kupte si vlastní bunkr, jsou levné