VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Salmonelózou v našem kraji častěji onemocněly děti

V průběhu června a července bylo hlášeno v kraji 303 případů salmonelóz, 45,5 procenta onemocnění se vyskytla ve skupině dětí a juniorů do 14 let.

16.8.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Alena Kaňková

„Všechna onemocnění skončila uzdravením. Nemocní se nejčastěji nakazili nedostatečně tepelně upravenými vejci a kuřecím masem. Zaznamenali jsme rodinný výskyt salmonelózy po konzumací dezertu tiramisu vlastní výroby, kde se používají syrová vejce," říká mluvčí Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje Radim Mudra. Jídlem se celkem v kraji otrávilo dvanáct lidí. „Jednalo se o alimentární intoxikace, při kterých se uplatnil bakteriální toxin," uvedl mluvčí.

KDE HLEDAT PŘÍČINU?

Nejčastější příčinou onemocnění salmonelózou bývá nesprávné zacházení se syrovým masem a vejci, kdy může dojít k přenosu nežádoucích mikroorganismů na hotové pokrmy rukama nebo prostřednictvím nářadí a pracovních ploch. Důležitou roli hraje rovněž nesprávná teplota skladování potravin, zejména salátů a cukrářských výrobků nebo nedůsledné propečení větších kusů masa, případně zapékaných jídel, která jsou zalévána syrovými vejci.

„Je nutné si uvědomit, že při některých teplotách dochází k rychlému množení mikroorganismů, proto i Světová zdravotnická organizace doporučuje pro potraviny dodržovat teplotní interval nad 60 stupni nebo pod deset stupňů Celsia. Není vyloučen ani přenos patogenů od nemocného člověka, který se podílí na přípravě pokrmů," vysvětlil Radim Mudra.

Deset pravidel prevence onemocnění
1. Vybírat při nákupech takové potraviny, u nichž je předpoklad, že jsou nezávadné (vzhled, kvalita, vhodné skladování, garanční lhůta).
2. Zabezpečit dokonalé provaření a propečení potravin.
3. Zkonzumovat stravu bezodkladně po uvaření.
4. Uchovávat potraviny buď v teplém stavu (nad 60 ° C), nebo studené při teplotě nižší než 10 ° C.
5. Důkladně ohřívat již uvařené potraviny před opětovnou konzumací.
6. Zabránit styku syrových a již uvařených potravin.
7. Umývat si ruce před přípravou potravin a po jakémkoli přerušení, zvláště po použití WC.
8. Udržovat všechno kuchyňské nádobí v bezvadné čistotě.
9. Ochraňovat potraviny před hmyzem, hlodavci a jinými zvířaty.
10. Používat k přípravě potravin pouze pitnou vodu.



Autor: Hana Porebská

16.8.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Volby v Žermanicích na Frýdecko-Místecku.
14

Muž si dělal selfie a pak zpřeházel volební urnu. Řeší se platnost voleb

Volby 2017 v Orlové

Volby jsou rutina, vyžadují však trpělivost, říká dlouholetá komisařka

Útočník Švábík je po kolapsu doma a řekl: Fotbal? Pravděpodobně už hrát nebudu

/ROZHOVOR/ Na fotbalovém hřišti ve svých pětadvaceti letech absolvoval nespočet bitev, tu největší ale útočník Jan Švábík svedl v předchozích týdnech mimo zelený pažit. A vyhrál!

Staronový trenér Petřkovic Smékal: Moje role byla přinést do týmu impuls

/ROZHOVOR/ Malé déjà vu prožívá v těchto dnech Filip Smékal. Fotbalový kouč, který v závěru minulého roku skončil s trénováním v Petřkovicích z rodinných důvodů, se po deseti měsících vrátil, aby Odru opět pozvedl a dostal zpět do horních pater MSFL. Jako před pěti lety, kdy začínal ještě v krajském přeboru. „Chci mančaft nastartovat,“ prohlásil Smékal.

Opavsko je pro archeology zemí zaslíbenou

Svá tajemství odhalil poslední pozůstatek opavského hradu – Müllerův dům. Objeveno bylo třeba také pravěké sídliště a pohřebiště v Loděnici.

Zase jen plichta. Baník nedokázal doma vyhrát ani popáté

/FOTOGALERIE/ Ani na pátý pokus doma nedokázali naplno bodovat. Fotbalisté Baníku Ostrava remizovali v 11. kole HET ligy s Olomoucí 1:1 a už deset zápasů čekají na výhru. Ostravané šli do vedení zásluhou Hrubého, Sigma vyrovnala díky střídajícímu Moulisovi.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení