To vše čeká od září třicet účastníků pilotního projektu českotěšínské městské policie nazvaného Senior Academy.

„Jde o projekt určený pro seniory ve věku od 65 let výše. Čeká nás celkem 11 setkání, která budou probíhat na půdě gymnázia ve Frýdecké ulici. Témata jsme vybírali podle toho, co dnešní seniory v oblastech prevence a dalších podobných nejvíce zajímá a trápí, a všechny čeká opravdu pestrý program,“ těší se preventista českotěšínské městské policie Petr Glaic.

DOMÁCÍ KLID A BEZPEČÍ

Seniory navštíví například lidé z organizace Bílý kruh bezpečí, kteří jim povyprávějí nejen o tom, jak se nestat obětí domácího násilí. Jiné setkání bude s hasiči, kteří účastníky poučí, jak si zabezpečit byt a jeho okolí po stránce požární prevence. Další lekce se bude zabývat bezpečností silničního provozu, jinou hodinu zase navštíví policejní preventista.

Dostaví se také pracovnice sociálního odboru, která účastníkům vysvětlí třeba, na co mají právo v oblasti kompenzačních pomůcek.

TU MÁŠ, BÍDÁKU!

Některé lekce budou i poměrně akční. „Půjde například o kurz základů sebeobrany, kde účastníky poučíme, jak mají reagovat v případě přepadení na ulici a v podobných nesnázích, jak správně používat pepřový sprej a další tyto věci. Jedna z lekcí bude zaměřena na poskytování první pomoci, což se může hodit, nejen když senioři hlídají neposedné vnoučky, budeme se zabývat i procvičováním paměti a mozkové činnosti,“ dodává českotěšínský preventista Glaic.

Aby se lektoři jednotlivých setkání mohli věnovat všem účastníkům co nejpodrobněji, je kapacita kurzu stanovena na 30 osob. Případní zájemci se mohou hlásit u sociální pracovnice paní Ďurčekové na telefonu 724 865 928. První kurz se koná 13. září a poté akademie pojede vždy každou středu po dobu jedenácti týdnů. Na konci čeká účastníky slavnostní setkání s vedením města a obdrží i certifikáty o absolvování.

Glenn Clark (při hovoru s místostarostkou Č. Těšína Gabrielou Hřebačkovou) v těchto dnech vyráží na 1000 kilometrů dlouhé putování po místech, kudy šel jeho otec na tzv. Pochodu smrti.
Novozélanďan jede po válečných stopách svého otce

NOVÁ TRADICE?

„Jde o pilotní projekt, a pokud bude dostatečný zájem a další okolnosti, rádi bychom pak akademii pořádali v tomto stylu pravidelně každý rok,“ dodává Petr Glaic.

Podobné preventivní programy vítá i policie. Senioři totiž patří mezi poměrně zranitelné skupiny obyvatel, čehož zneužívají i nejrůznější podvodníci a kriminální živly. „Senioři jsou nejčastěji oběťmi různých podvodů. Patří zde například i takzvaná krádež provedená lstí, kdy se jim do bytu zloději vnutí pod nejrůznějšími záminkami, aby pak seniorovi odnesli peníze a cennosti. Jsou to známé finty, ti podvodníci tvrdí, že jdou například provést odečet vody, chtějí nechat u seniora vzkaz pro údajného známého a mnoho dalšího,“ říká policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Mezi další roky úspěšné patří i finta „vnuk“. Seniorovi zavolá na telefon člověk, který tvrdí, že je jeho vnuk či jiná blízká osoba. Lže, že se dostal do nějakých nesnází a potřebuje okamžitě půjčit peníze. Protože ale zrovna nemůže on sám, posílá pro peníze svého kamaráda. K seniorovi pak přijde neznámá osoba a starší lidé jí pak žel velmi často v naivní víře v dobrou věc peníze dají.

Senioři se stávají také častými oběťmi pouličních přepadení, kdy jim kriminálníci například strhávají šperky či kabelky a podobně.

„Jde o pachatele, kteří si seniory vybírají protože jsou fyzicky slabší a pomalejší. Známe i příklady, kdy se pachatelé pohybovali kolem pošty v den výplat důchodců a tipují si, kterého seniora pak okradou cestou domů,“ uvádí příklady z praxe policejní mluvčí.

Ilustrační foto.
Strážníci a úředníci dostanou vozidla na zemní plyn