Jana Maralíková vyřizuje objednávky a Linda Dedeciusová, která má v Šenově u Nového Jičína firmu na gymnastickou a barefoot obuv, zajišťuje výrobu. Uvádí, že v současné době se na výrobě podílí asi 30 švadlenek. Všichni vše dělají zadarmo, ale pokud někdo chce přispět, může poslat peníze na účet 1172995029/3030.

Třídy SOS Educa Nový Jičín jsou nyní prázdné. Zatím níkdo neví, kdy se školy v zemi opět otevřou.
Karanténa sice zavřela školy, výuka ale pokračuje dál

„Peníze využíváme na nákup materiálu, pro švadlenky aby měly motivaci když šijou osm hodin denně a zanedbávají rodinu, benzin a další věci,“ pokračuje Linda Dedeciusová.

Objednávky dostávají od jednotlivců, kteří chtějí třeba pět až deset kusů roušek, ale také od České pošty, různých hospiců a podobně. Zájemci o roušky jsou z různých měst a obcí z Novojičínska od Frenštátu pod Radhoštěm třeba až po Odry, ale přicházejí také objednávky z Ostravy nebo Valašského Meziříčí.

Frenštátské Centrum volného času Astra našilo pro město již osmdesát roušek.
Roušky šije na Novojičínsku mnoho dobrovolníků

„Tam a do nejbližšího okolí rozvážejí roušky naší kurýři, ostatní budeme rozesílat Českou poštou,“ upřesňuje Linda Dedeciusová.

Skupina zatím odeslala okolo 500 roušek, od čtvrtka se projekt rozjel tak, že by měla zvládat 600 až 700 roušek za den pro celou Moravu. Ve čtvrtek evidovala 473 objednávek v množství 3950 kusů.

„To jsme asi v polovině objednávek, předpokládáme, že to může být až osm tisíc kusů,“ dodala Linda Dedeciusová s tím, že v úterý kvůli množství museli příjem objednávek pozastavit.

Ilustrační foto.
Tatra Trucks výrobu zatím neomezí, zaměstnanci se zapojili do šití roušek

„V neděli večer jsem zavolala do firmy v Holešově, ať nám vyrobí vysekávací nože. Takže to jedeme jako pásovou výrobu, chybí nám ale materiál na roušky – stoprocentní bavlna. Lidé nám posílají prostěradla, staré povlečení a podobně, ale potřebujeme i materiál se vzorem jako vrchní materiál a samozřejmě gumičky a tkaničky,“ doplňuje Linda Dedeciusová s tím, že ideální je materiál dodat na adresu Wins - Jaselská 394, Šenov u Nového Jičína, PSČ 742 42.

„Pokud budou lidé z okolí Nového Jičína, můžeme tam poslat i kurýra - ať mi napíšou na linda@wins.cz. Chceme, aby lidé byli spíše doma a objel to jeden člověk,“ uzavírá Linda Dedeciusová.