Zázrak se podle provozovatelů tuzemských kempů neděje. Zaplněné jsou jen z poloviny.

HOVĚZÍ ZACHRAŇUJÍ VÍKENDY A POUŤ

„Obsazenost je přibližně stejná jako loni," srovnává Karel Potocký, správce Autokempingu U Splavu v Hovězí. V minulých dnech se tady prý zvedla návštěvnost hlavně díky hovězské pouti.

„Obecně k nám víc lidí míří na víkend. V drtivé většině jsou to Češi," říká. Chatku si v Hovězí hosté většinou objednávají až na místě. „Vždy se nějaká volná najde," dodává.

Poměrně plno je však v Campingu Rožnov pod Radhoštěm. „Chatky jsou obsazené tak z devadesáti pěti procent. Většinou je dobré si ji zarezervovat alespoň měsíc předem," doporučuje vedoucí rožnovského kempu Marcel Vašut.

Pokud se hosté chtějí v chatce ubytovat bez rezervace, často to podle něj bývá problém.

Větší výběr mají návštěvníci, kteří se rozhodnou přenocovat ve stanu. „Prostor pro stany máme obsazený přibližně z poloviny," říká recepční kempu v Rožnově pod Radhoštěm Iveta Buchtová. Podle ní návštěvníci stráví v kempu v průměru dva nebo tři dny. Mezi hosty převažují Češi. Z cizinců tam často zavítají Nizozemci, kteří zde ve svých karavanech tráví i několik dní. Výjimkou nejsou ani polští turisté.

HORNÍ BEČVA HLASÍ STEJNĚ JAKO VLONI

Změnu návštěvnosti ve srovnání s loňskem nezaznamenal ani Ivan Fojtásek z Kempu U Přehrady Horní Bečva. Přesto má v kempu poměrně plno.

„Dříve se k nám jezdilo na několikadenní pobyty. Dnes tu lidé zůstávají daleko kratší dobu. Obvykle se zdrží jeden nebo dva dny," vysvětluje Fojtásek.

NA BYSTŘIČCE ŽÁDNÁ SLÁVA

Přilákat více hostů se snaží Antonín Techet, provozní Kempu Ranč Bystřička. Středisko pro turisty bylo po dva roky mimo provoz. Znovu začalo fungovat až od letošního května.

„Chatky a penzion máme obsazené asi jen ze šedesáti procent. Mohlo by toho být víc," posteskl si Antonín Techet.

Kempy navštěvují nejčastěji rodiny s dětmi, cyklisté a mladí lidé. Výjimkou nejsou ale ani starší páry.

Čtyřčlenná rodina se stanem a autem zaplatí za noc v kempu průměrně 400 korun. Pokud se rozhodne přenocovat v chatce, náklady by v průměru vzrostly dvojnásobně, tedy na 800 korun.

Barbora Čandová