Pravděpodobnou příčinou měla být neoprávněná výroba konopného extraktu, kterému se také přezdívá Fénixovy slzy. Ty se připravují za použití tepelného zdroje, benzínu, lihu a dalších chemikálií. Dá se tedy předpokládat, že dvěma mužům ve věku sedmadvaceti a devětadvaceti let zmíněný materiál explodoval.

„Následkem výbuchu zahořel byt a došlo k popálení mladšího muže. Byla rozbita okna a došlo také k poškození zaparkovaných vozidel," komentovala tisková mluvčí opavské policie Pavla Welnová a vzápětí ještě dodala, že opavští policisté zahájili úkony trestního řízení.

Dvojice by tak mohla být obviněna z obecného ohrožení z nedbalosti a nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy.

Celou událost okomentoval také tiskový mluvčí záchranářů Lukáš Humpl: „Byli jsme voláni k výbuchu v domě, ke kterému mělo podle našich informací dojít po vznícení alkoholových par. Naše posádka na místě ošetřila 27letého muže, který utrpěl středně těžké poranění, popáleniny horní končetiny a hlavy.

Pacient byl při vědomí a po ošetření byl transportován na chirurgickou ambulanci Slezské nemocnice Opava." Podle hasičů, kteří na místě také zasahovali, se škoda vyšplhala na dvacet tisíc korun.