MINISTRYNĚ pro místní rozvoj Klára Dostálová (vlevo) stojí v místě, kde byl 20. prosince 2017 založen požár Karnoly. Památkářka Andrea Šírová jí ukazuje ohořelé dřevěné sloupy, které zabránily destrukci stropu. Kdyby tam místo nich byly ocelové podpěry, dZdroj: Deník / Kuba FrantišekMinistryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou provázeli spáleništěm také ředitelka Národního památkového ústavu NPÚ Naděžda Goryczková, ředitel ostravské pobočky NPÚ Michal Zezula a krnovská památkářka Andrea Šírová.

Byla to příležitost přímo na místě si ukázat, kde začalo hořet a jak se oheň šířil. A také porovnat tato fakta se strohými policejními informacemi, že dosavadní vyšetřování ukazuje na dva nezletilé pachatele, o kterých vzhledem k jejich věku nelze zveřejnit nic bližšího.

Ani to, zda Karnolu zapálili úmyslně nebo nedopatřením.

„Nemyslím si, že chlapci, kteří objekt zapálili tímto způsobem na několika místech současně, to mohli mít ze své hlavy,“ pojmenovala Andrea Šírová nahlas podezření, o kterém se už od počátku spekuluje mezi odporníky i laickou veřejností.

Hasiči se v Karnole zpočátku soustředili na hašení míst, která jsou jako první vidět při příchodu přes bránu z ulice. To odvedlo jejich pozornost od požáru v nejcennější části Karnoly, která má většinu oken vzadu směrem k Zámečku.

V KARNOLE zazněly jen dobré zprávy. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová médiím sdělila, že projekt revitalizace Karnoly má stále nárok na dotace, a ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková potvrdila, že dál zůstává národní kultur
Potvrzeno: Karnola je i nadále národní kulturní památka


„Že hoří také ještě někde jinde v zadní části dezinatury, se hasiči dozvěděli až později. Nemohli se tam hned dostat, protože neznali zadýmené bludiště mezi budovami. Až pak po nějaké době přes dvůr uviděli, že celé patro s dezinaturou už je v plamenech. Říkali, že v tom okamžiku už byl požár v takovém stadiu, že nemohli vejít dovnitř. Museli hasit jen přes okna, a proto v některých místech voda způsobila ještě větší paseku než oheň,“ doplnila Šírová při komentované prohlídce Karnoly.

Současně z vlastní zkušenosti upozornila ministryni Dostálovou, že až se z Karnoly vrátí domů, nejspíš bude ještě dlouho cítit ze svého kabátu odér spáleniny.

Obrovské hodnoty v Karnole představují ústřižky látek nalepené na papíře, pokud jsou spojené s letopočtem výroby a s návodem, jak lze takový textil vyrábět sériově.

Karnola je národní kulturní památka, která vyhořela 20. prosince 2017 krátce před zahájením revitalizace.
Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová navštíví krnovskou Karnolu

Pokud takový archiv dostal přímý zásah silným proudem vody z hasičských hadic, byl rozstřelený do všech stran. Pokud voda narušila lepidlo, zbyl z papírů a ústřižků látek nepřehledný pelmel, který už není nositelem původního textiláckého know how.

Přesto Michal Zezula konstatoval, že celkově Karnola dopadla podstatně lépe, než vyhořelý kostel v Gutech.

„Ve srovnání s kostelem v Gutech je situace Karnoly mnohem nadějnější. I v samotném centru požáru ojediněle vznikly kapsy, kde zřejmě kvůli špatnému přístupu vzduchu byl nižší žár, takže se tam dochovaly dokumenty téměř bez poškození. Takových případů je malé procento, ale zaznamenali jsme je.“

Karnola po požáru ze dne 20. 12. 2017.
Karnolu zapálily děti, uvedla policie

„Karnole pomohlo, že některé exponáty jsou uložené ve státním archivu nebo zapůjčené na výstavu v synagoze. Nějaké zápůjčky má i Národní technické muzeum, takže expozice o vývoji textilnictví bude z čeho doplnit. Spousta bývalých Karnláků má v rodinných archivech cennosti a věřím, že je věnují muzeu textilnictví,“ doplnil s nadějí Zezula.

Památkáři konstatovali, že Karnola sice přijde o expozici s iluzí posledního pracovního dne, kdy pracoviště vypadá tak, jako kdyby si tkalci a designéři jen odskočili na svačinu. Na druhou stranu expozice zaměřená na den velké katastrofy také může být pro řadu návštěvníků atraktivní.

Olympijský festival v Ostravě. Ilustrační foto.
ANKETA: Vyberte nejlepší sportoviště Olympijského festivalu v Ostravě
Do Vrbna pod Pradědem budou od soboty 10. 2. vypravovány olympijské vlaky, na které naváže bezplatná autobusová doprava do Malé Morávky. V sobotu 24. února tam pojede z Ostravy přímý vlak.
Krnovští radní nedali spolku peníze na mimořádný vlak