„Mezi poslední finty patří to, že tzv. šmejdi dají lidem k podpisu papír, o kterém tvrdí, že tímto daný člověk jen souhlasí s tím, že jim můžou předvést své zboží. Není to pravda. Důvěřivý člověk si papír přečte jen povrchně a pak zjistí, že podepsal smlouvu s velmi tvrdými pravidly,“ říká mluvčí karvinského magistrátu Michaela Zormanová.

Právě na magistrát se poměrně často podvedení lidé obracejí s prosbou o radu. Tzv. šmejdi nyní našli i novou praktiku, jak se k lidem vetřít domů. Volají na náhodně vybraná čísla a nabízejí údajně nezávazné předvedení výrobku.

CHCETE DÁREČEK? BUDETE PLAKAT!

K tomu vedou další sladké řečičky, nabízejí různé dárky a podobně. Pokud je člověk naivní a pozve si je domů, mají napůl vyhráno. Výjimkou pak není ani vyhrožování a zastrašování.

Ilustrační foto.
Léčba čtvrti, kde prý už kradou i malé děti

SNADNÁ OBRANA

Jak se proti tomu bránit? Odpověď je již několik let stejná a velmi jednoduchá. Ignorovat každou takovou nabídku a ignorovat i všechny lidi, kteří s ní přicházejí.

„Doporučuji nezvat si domů osoby s nabídkami čehokoli: levnějších energií, telefonních služeb nebo hrnců, vysavačů apod.,“ varuje všechny také mluvčí České obchodní inspekce (ČOI) Jiří Frolich.

Ten přidává i další zkušenošti, co vše se může skrývat třeba za nevinně se tvářící „kontrolou vody zdarma“.

„Prakitka podobná předváděcím akcím. Spotřebitelům pak prodejce za 19 900 korun vnutil přístroj na filrt vody. Z provedeného laboratorního rozboru vody upravené tímto přístrojem ale nakonec vyplynulo, že představuje pro spotřebitele zdravotní riziko,” říká mluvčí (ČOI). „Také smlouvy týkající se energií často končí u nás. Například i proto, že od 1. ledna 2016 nabyla účinnosti novela energetického zákona, díky které lze ze zákona vypovědět takovou smlouvu i po zahájení dodávek zdarma, tedy bez sankce. Prodejci se to snaží obcházet tím, že nejprve nabízejí ke smlouvě na dodávky energií zároveň i ‘smlouvu na dárek’, nejčastěji v podobě úsporných žárovek, kdy vypovězením smlouvy na energie má být ‘dárek’ náhle zpoplatněn poměrně vysokou cenou v řádu stovek korun. Vnímáme to jako obcházení zákona a důrazně před těmito neseriozními prodejci varujeme,“ uvádí další příklady mluvčí ČOI.

NEVĚŘIT!

Všeobecně tedy platí, že veškeré služby, dodávky energií, telefonní tarify, kupování zdravé výživy, zkrátka cokoli, by lidé měli řešit jen s oficiálně známými a prověřenými firmami a společnostmi či v tzv. kamenných obchodech. Naopak, nikdo by nikdy neměl navazovat jakýkoli kontakt a podepisovat jakékoli lejstro těm, kteří náhodně volají, oslovují lidi na ulici nebo zvoní a klepou na dveře jejich bytů.

Rekonstrukce autobusového nádraží v Orlové.
Orlová dostane nové nádraží. Dělníci už začali s bouráním