5. soutěžící - VLASTA GIECKOVÁ, PETŘVALD

Zájezd byl docela levný asi 1800 korun na tři týdny včetně dopravy vlakem, stravy a zájezdů na Balčik a do Varny. Již na první vlakové zastávce v Bukurešti se rozvíjel „směnný obchod" naše česká bižuterie za kubánský rum.

Maskot soutěžePo téměř třech dnech prožitých ve spacích vagonech jsme dorazili na Zlaté písky. Bylo již září moře krásně vyhřáté, na polích se povalovaly melouny, v sadech broskve. Ubytování bylo v chatkách. Ve všech okolních rekreačních střediscích večer hrála hudba, takže se hublo tancem v noci a za dne plaváním. Někdy jsme z tanečního parketu šli přivítat východ slunce k moři a pak teprve usínali. V oblibě byly drinky v hotelu Mořské oko.

Někteří mládenci už čtvrtý den po příjezdu vyměnili obsach svých batohů i kufry za určité druhy tekutého ovoce, děvčata se zásobila nasládlými růžovými voňavkami či vyměnila silonky a tesilové oblečení za kožené rukavičky nebo kožešiny. Zážitků hodně, nicméně po třech týdnech tohoto lenošení jsem se docela těšila domů.

První moje rodinná dovolená s manželem a mými rodiči o tři roky později směřovala autem mých rodičů opět do Bulharska (přes Maďarsko, Rumunsko, Jugoslávii). Nocovali jsme jednou v Senci, druhou noc jsme rozbalili stan u kukuřičného pole na jihu Maďarska, jednou v horách v Rumunsku. Mamka nás dovezla bezpečně do cíle Primorska.

Zaradovali jsme se, že si konečně odpočineme, ale protože máti nerada přebývá dva dny na stejném místě, po dvou dnech jsme se vždy přesouvali na nové stanoviště, takže jsme z Primorska přes všechna přímořská střediska (Varna, Zlaté písky apod.) dorazili až do Albeny úplně nejnovějšího kempu, v roce 1966 otevřeného v ovocném sadu, takže o něm vědělo málo turistů. A zdejší nová nášlapná WC konečně odpovídala našim hygienickým představám. Byli jsme parádně sehraní, já s manželem jsme měli postavený stan za deset minut, na mamce bylo vaření a jízda autem, otec vše kontroloval, ale docela jsme se zaradovali, že konečně zakotvíme a odpočineme si. Naše auto Škoda Octavia, bezproblémově vydrželo.

Tentokrát jsme se těšili domů, protože tam nás už čekala roční dcerka (hlídaná rodiči manžela).

Moje první dovolená u moře

Strávili jste před lety svou první dovolenou u moře? Jak na to dnes s odstupem let vzpomínáte? Máte ze své první dovolené u moře fotografie? Pošlete nám je, napište krátký příběh, uveďte, kde to přesně bylo, ve kterém roce, co vás potkalo veselého…

Soutěžte o ceny! Více zde: SOUTĚŽ DENÍKU: Moje první dovolená u moře

Své příspěvky s heslem DOVOLENÁ posílejte na e-mailovou adresu: soutez.moravskoslezsky@denik.cz nebo na poštovní adresu: Moravskoslezský deník, Mlýnská 10, 702 00 Moravská Ostrava