„Zaplatili jsme za pálenku, která není k pití. Chceme peníze zpátky," píší někteří v e-mailech zaslaných redakci Moravskoslezského deníku. Jablečný a hruškový destilát ze zmíněné pálenice, jak už koncem března informovali hygienici, obsahoval látky používané k denaturaci lihu, které nejsou přirozenou součástí lihovin. Hygienici zároveň varovali, že uvedené produkty nejsou vhodné k lidské spotřebě.

Opatrnost

Lidem, kteří si v pálenici lihovinu zakoupili, pak doporučovali, aby byli opatrní a raději si nechali vyšetřit vzorky, nebo alkohol přímo reklamovali u výrobce.

„Máme asi dvacet litrů jablečného destilátu z této pálenice. Koupili jsme ji 19. prosince loňského roku a rozbor ukázal vysoké hodnoty denaturačních činidel. Předpokládám, že obdobný problém mají i další zákazníci radvanické pálenice. Prosím o radu, co máme teď dělat? Má vůbec smysl zaplatit 850 korun za protokolovaný test destilátu? Nebo je lepší hned požadovat po pálenici vrácení peněz a případně i úhradu dalších nákladů?" ptá se čtenář. Podobné dotazy zaslali e-mailem i další lidé, kteří si nechali vypálit destiláty v pálenici PP Fakr. Zároveň se ptají, jak mají špatnou pálenku reklamovat, když v pálenici mají zavřeno a telefony nezvedají.

Reklamujte

„Doporučujeme lidem postup jako při klasické reklamaci. To, že firma je uzavřená, neznamená, že byla zlikvidována," říká předsedkyně Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska Marcela Reichelová.

„Zákazník by měl navrhnout odstoupení od smlouvy a uplatňovat i nároky spojené s reklamací. Tedy například i za rozbor, za který zaplatil, stejně jako za ovoce, které do pálenice dodal, i za dopravu," dodává Marcela Reichelová.

Podle ní je v případě, pokud je provozovna uzavřená a se zákazníky nekomunikuje, nejvhodnější písemně podaná reklamace. „Ti, kdo reklamují, by měli písemnosti zaslat doporučeně s dodejkou," upřesnila s tím, že na zvážení zákazníků je pak i podání případného trestního trestní oznámení na pálenici pro ohrožení na zdraví.

Mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková uvedla, že šetření případu je v počátku. „Vyslýchají se lidé, kteří měli alkohol pálit. Zjišťujeme další informace pro právní kvalifikaci celé věci. Na základě informací v tisku se na nás obracejí i někteří zákazníci pálenice, další zákazníky pak kontaktují sami policisté," dodala mluvčí.