Bratři Ivan a René Zahradníkovi koupili 22. července 2008 od města pozemky ve středu města naproti prodejny Albert, kde chtěli vybudovat veřejně prospěšné centrum. Při koupi se zavázali, že do deseti měsíců od podpisu smlouvy předloží stavebnímu úřadu veškeré právní dokumenty, tak aby stavební úřad mohl vydat územní rozhodnutí. To ale neudělali. Hájili se tím, že se jim v dané lhůtě nepodařilo získat potřebná povolení, která jim nevydal Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Frenštátští zastupitelé nesouhlasili s prodloužením smlouvy a trvali na zaplacení milionové smluvní pokuty za Právní zástupce bratří Zahradníkových Tomáš Panáček upozorňoval na to, že ze soudního sporu nikdo moc velký užitek nebude mít. Zatím to tak vypadá. nedodržení zmíněného ustanovení.

Na zasedání zastupitelstva v únoru 2012 právní zástupce bratrů Zahradníkových Tomáš Panáček naznačil, že město by mělo od pokuty ustoupit, neboť případný soudní spor vše protáhne a neprospěje ani jedné straně. Frenštátští zastupitelé se ale rozhodli pro soudní vyřešení sporu, jenže Okresní soud v Novém Jičíně se přiklonil na stranu bratrů Zahradníkových, a navíc díky tomuto jednání vyšly najevo zvláštní skutečnosti. „Teď, když jsem si to přečetl, běhá mi mráz po zádech. Nejprve jsem si říkal, že naše soudnictví je někde mimo mísu. Když jsem si ale přečetl ten rozsudek, je to trochu jinak. Jako zastupitelstvo jsme schválili prodej a řekli jsme, že podmínky kupní smlouvy stanoví rada města. Soud přišel na to, že žádné další podmínky radou města schválené nebyly. Jak je to možné? Procesní chyba? Když zastupitelstvo uložilo radě podmínky, proč je neprojednala, proč byla podepsaná smlouva bez toho?" tázal se na dubnovém zasedání frenštátského zastupitelstva jeho člen Vladimír Kuchyňka.

Tajemník frenštátského městského úřadu Petr Kubenka mu sdělil, že stanovisko právního odboru tehdy bylo takové, že to je v kompetenci zastupitelstva. „Rada to proto neprojednala a byla podepsaná smlouva," dodal Petr Kubenka. Klauzuli o smluvní pokutě tak do smlouvy zahrnul ten, kdo ji předložil k podpisu, aniž by to projednala městská rada či zastupitelstvo. Okresní soud tak měl docela pádný argument v ruce.„V právní poradně mi bylo řečeno, že zastupitelstvo schvaluje základní podmínky. Komu, co, za kolik, a pokud chce schvalovat doplňující podmínky, musí si to vymínit. Když ne, je to v rámci takzvané zbytkové pravomoci rady. Právník tehdy bohužel řekl, že to v kompetenci rady není," shrnula zásadní poznatek starostka Zdeňka Leščišinová a dodala: „Zastupitelstvo si to mělo vymínit, a to neudělalo. Je to složité. Asi bude nejlepší nechat to projít celým soudním systémem, s tím, že městu asi vznikne škoda. Pak můžeme uvažovat, po kom ji budeme vymáhat."

Již po jednání okresního soudu mělo město hradit více než 70 tisíc korun jako náklady protistraně, k tomu je nutno přičíst padesát tisíc korun za podání návrhu k soudu. Pokud Frenštát prohraje i u odvolacího soudu, náklady se dvojnásobně zvýší. A milion jako splátku za pokutu také neuvidí.