Komunální volby v Mošnově vyhrálo v roce 2010 Sdružení nezávislých kandidátů (SNK), které získalo čtyři mandáty. Jenže tři zastupitelé z kandidátky Občané pro Mošnov (OPM) se spojili s dvojicí Sdružení občanů Mošnova (SOM) a SNK, za něž kandidoval i Roman Máca, se tak vlastně ocitlo v opozici. Podle Romana Mácy se nyní už situace stala neúnosnou, proto se rozhodl a s ním i další členové kandidátky rezignovat na svůj post. „V okamžiku, kdy se obyčejná slušnost a tolerance k jiným názorům promění v napadání, agresivitu a aroganci, třeba od lidí, kterým bych mohl dělat otce, nejsem ochoten toto trpět. To byl ten důvod, proč jsem se rozhodl rezignovat," uvedl Roman Máca a vzápětí poznamenal, že ti, kteří nyní vedou obec, šli do voleb bez nějakého programu, a přitom napadají to, co se v obci udělalo. „Nechci se podílet na některých diletantských rozhodnutích, která, chtějí dělat. Třeba rekonstrukce bez projektu, bez rozpočtu, že to udělá kterýkoliv zedník a podobně," naznačil Roman Máca, jenž získal v komunálních volbách 171 hlasů, což bylo jednoznačně nejvíce ze všech kandidátů. „Můj mandát byl nepopíratelný, jenže už jsem několikrát poukazoval na to, že současný zákon o volbách do zastupitelstev obcí umožňuje manipulaci a možnost, aby se na významné posty dostali lidé, kteří u voličů třeba vůbec neprošli," poznamenal Roman Máca.

Na mimořádném zasedání Zastupitelstva Mošnova 21. ledna tak již jen sedmičlenné zastupitelstvo zvolilo starostou Radomila Bodzsara, který do té doby dělal místostarostu. Ten uvedl, že mu není jasné, v jakém smyslu by měl kdo jeho předchůdce napadat. „V některých věcech šel proti zastupitelstvu, což jsme mu vytkli," sdělil Radomil Bodzsar a připomněl, že od ustavujícího zasedání zastupitelstva měla dvě sdružení navrch před sdružením dnes už bývalého starosty. „I když jsme mohli zvolit starostu z vlastních řad, dohodli jsme se, že ho necháme, protože má dvacetileté zkušenosti, takže by v tom mohl pomoci. Ale v průběhu času se ukázalo, že má absolutně odlišný názor na správu a na řízení obce, než má zákon a než máme my," pokračoval Radomil Bodzsar.

Na obecním úřadě v Mošnově sedí již zhruba tři týdny nový starosta.

Na obecním úřadě v Mošnově sedí již zhruba tři týdny nový starosta. foto: Deník/Ivan Pavelek

Současný starosta také upozornil, že bývalému starostovi dávali najevo, že v obci je největší šéf zastupitelstvo, a ne starosta. „A dávali jsme mu to najevo tím, že jsme ho úkolovali. Vyžadovali jsme od něho, aby plnil to, co plnit má. Možná to, když jsme se ho ptali, co udělal, chápal jako útok vůči němu," přemýšlel nahlas starosta Bodzsar. Ten také řekl, že o nějakém diletantství, jak o něm hovořil Roman Máca, nemůže být řeč. „My jsme pro to, aby na všechno byly výběrovky," zdůraznil.

Šestapadesátiletý současný starosta Radomil Bodzsar ani čtyřiatřicetiletý místostarosta Martin Demel podle výsledků voleb v zastupitelstvu Mošnova původně vůbec být neměli. Prvně jmenovaný skončil jako první náhradník kandidátky SOM s 84 hlasy, dnešní místostarosta byl prvním náhradníkem na kandidátce OPM se 129 hlasy. Dva zvolení zastupitelé ale odstoupili, a tím jim umožnili členství v zastupitelstvu Mošnova. Na to, zda se nebojí, že by jeho mandát mohl být zpochybnitelný, starosta Bodzsar uvedl, že si nic takového nepřipouští. „Takový je volební zákon," řekl.

A jestli to obstojí před obyvateli Mošnova, že mají vedení obce, které podle výsledků voleb nechtěli? „Musíte počkat, za rok a půl se ukáže," prohodil Radomil Bodzsar. Roman Máca přeje svým následníkům, aby to, co udělají, bylo ve prospěch obce a občanů. „Nejsem ten, kdo by byl plný zášti, a chci se vyhýbat tomu, co se směrovalo vůči mně a našim zastupitelům. Třeba to, jak jsme byli hloupí, jak jsme nic nevěděli a jak oni všechno vědí," uzavřel Roman Máca. Na Novojičínsku je to již třetí obec, kde se v současném volebním období vyměnil starosta. V Novém Jičíně rezignoval na svou funkci Břetislav Gelnar, údajně ze zdravotních důvodů, a nahradil jej Jaroslav Dvořák. V Bordovicích se dobrovolně vzdala funkce starostky Bohumila Trčková, za niž nastoupil do vedení obce Ladislav Matúš.