Vjíždí do míst, kam nesmí, jsou vulgární a agresivní. Rozestavěnou silnicí na Červenohorském sedle v Jeseníkách se pokouší projet mnoho řidičů. Stavbaři problém s neukázněnými šoféry řešili už loni, letos je podle nich situace ještě horší. Silnice na jižní straně Červenohorského sedla je už druhou letní sezonu staveništěm.

Práci desítkám stavbařů ale komplikují lidé, kteří do těchto míst i přes zákaz vjíždí se svými vozidly.

„Řidiči jsou arogantní, sprostí. Zaměstnance, kteří je zastavují, jsou schopni skoro přejet. Nerespektují, že se na nějakém úseku například pokládá asfalt. Stejně se nakonec musí otočit a jet zpátky," řekl ředitel olomoucké správy Ředitelství silnic a dálnic Martin Smolka.

Zákaz vjezdu porušují všichni: od motorkářů přes řidiče osobních vozů až po kamiony. Mezi desítkami těžkých nákladních aut a bagrů se občas proplétají i rodiny s dětmi na jízdních kolech.

Staveniště si v půli srpna prohlédl i redaktor Deníku. Jen během hodinové návštěvy uzavřeným úsekem projeli dva motorkáři. O totéž se pokusila i další dvě osobní auta. „Při kontrolním dnu před měsícem sem najížděl polský kamion. Naštěstí byl jedním z účastníků jednání policista, takže jej otočil zpět," poznamenal Martin Smolka.

Podle policejní mluvčí Marie Šafářové v místě uzávěry nepravidelně hlídkují policisté. Za přestupky v dopravě zde oproti loňsku uložili více pokut.

„Se zhotovitelem stavby poměrně úzce spolupracují a reagují na jeho podněty a připomínky, týkající se nekázně řidičů," dodala Marie Šafářová.

Čtvrtmiliardová modernizace silnice na jižní straně Červenohorského sedla trvá druhým rokem. Stavbaři hlavní spojnici mezi Šumperkem a Jeseníkem kompletně přebudují. Část vozovky v osmikilometrovém úseku rozšíří, aby mohla rychlejší auta předjíždět pomalé kamiony. Dílo má zhotovitelská firma podle smlouvy dokončit do 24. května 2017.