„Ihned jsme na to reagovali a na místo byli vysláni hasiči, kteří odebrali vzorky. Ke konzultaci byli přizváni i odborníci z Povodí Odry,“ komentovala mluvčí hlučínské radnice Ivana Gračková.

Rozbory odhalily, že nešlo o chemikálie. Zdroj skvrny byl totiž rostlinného původu. Prvotní podezření padlo na sinice, přesný rezultát ovšem vysloví až hygienici.

„Naštěstí se to stalo až mimo hlavní sezonu. Během ní byla kvalita vody na Hlučínském jezeře dobrá,“ doplnila.

K loupežnému přepadení mělo dojít před supermarketem Terno v opavské městské části Jaktař.
Za přepadení před opavským supermarketem padly tresty

Během letoška na Hlučínském jezeře plavce a lodě tolik neobtěžoval ani stolístek klasnatý, tedy rostlina, která se zde v minulosti rozmnožila, a lidé a motory se zaplétali do jejích šlahounů. Přítrž tomu učinil až vodní kombajn a vysazené ryby, pro které je stolístek potravou.

„Život to komplikovalo vodním lyžařům, plavcům nebo třeba lodím. Musely se zrušit třeba závody v dálkovém plavání. I když stolístek působil problémy, jeho výhoda je v tom, že čistí vodu, a to i od sinic. Znamená to tedy, že ho nejde vymýtit. I proto tuto rostlinu kombajn nevytrhává, ale seče. Je ovšem nutné její množství a vzrůst regulovat. K tomu dopomáhají amuři, kteří se stolístkem živí,“ pokračovala Ivana Gračková s tím, že do jezera byli společně s amurem vysazeni i candáti a štiky. Cílem bylo nastavit v jezeru rovnováhu.

PETER HORVÁTH je ve funkci ředitele Městské policie Opava od října 2016.
Opava: pokus o odvolání ředitele městské policie nebyl úspěšný

A výsledky se po loňské premiéře vodního kombajnu v Hlučíně dostavují. Letos totiž ani zdaleka nebylo posečeno takové množství stolístku jako

v loňském roce, což znamená, že v jezeře nebyl tolik na obtíž.

„Ve srovnání s loňskem jsme nyní asi na jedné třetině. Kombajn bude letos séct zhruba do konce září,“ doplnila na závěr mluvčí Hlučína.

Jan Krejčíř
Krejčíř: Na diváky čeká velká in-line podívaná