Nezvykle silné přívalové srážky, které zasáhly Studénku i její místní část Butovice ve středu 8. května v odpoledních hodinách, způsobily problémy i na tamní čerpací stanici. Hrozilo totiž, že budou zatopeny podzemní zásobníky pohonných hmot. Přívalová voda zatopila i několik rodinných domů.

Na místě zasahovalo až 15 jednotek profesionálních, dobrovolných i podnikových hasičů z celého novojičínského okresu i z Ostravy.

„Bylo to horší jak v devadesátém sedmém," podotkl muž, který uklízel nánosy bahna ze silnice a další muž, hlídající o kus dál mostek před ucpáním, mu přitakal. „Přišlo to z ničeho nic, bylo krásně, najednou se zatáhlo, spustil se silný liják a bylo to," dodal.

Voda se valila z polí, po cestách a v korytě Butovického potoka protékalo několikanásobně více vody než obvykle. Jak rychle voda přišla, tak zase odešla. Zůstala po ní jen spoušť a nánosy bahna všude možně. Ihned po opadnutí vody začali lidé s úklidem cest, chodníků, zahrad i domovů.

Průtrž mračen se přehnala Studénkou. Zůstala po ní jen spoušť a nánosy bahna

„Strýc odjel na dovolenou do Čech. Nikdo v domě nebyl. Sklep má zaplavený celý, i v domě je voda," povzdechl si jeden z uklízejících, jemuž pomáhala celá rodina i sousedé. V domě bylo asi dvacet centimetrů vody a bahna, které zničilo vybavení domácnosti i uskladněné věci ve sklepě.

„Slepice i králíci jsou pryč. Boudu na dřevo, která na zahradě stála padesát roků, to posunulo," svěřoval se další z postižených obyvatel Studénky.

Průtrž mračen se přehnala Studénkou. Zůstala po ní jen spoušť a nánosy bahna

„Na benzínce vystoupila hladina vody a bahna do výšky zhruba třiceti centimetrů. Hasičům se ji podařilo odčerpat bez větších škod," popsal dramatické chvíle Petr Kůdela, tiskový mluvčí krajských hasičů, a dodal, že nemá hlášení o tom, že by se při povodni někdo zranil. Hasiči však zachraňovali domácí zvířata a jedno uvízlé auto.

„Hasiči zachránili z rozbouřené vody místního Butovického potoka a vodních lagun několik kusů domácího zvířectva a také jedno auto i s řidičem, které skončilo laguně," pokračoval dále Petr Kůdela s tím, že hasiči měli ve Studénce plné ruce práce.

Průtrž mračen se přehnala Studénkou. Zůstala po ní jen spoušť a nánosy bahna

„Chodili zhruba ve tříkilometrovém úseku dům od domu a nabízeli pomoc obyvatelům rodinných domků. Šlo o čerpání vody ze zatopených sklepů i dvorků a zahrad. Obsloužili několik desítek domácností. Také uvolňovali naplavené dřevo z mostků vedoucích přes Butovický potok a pročišťovali kanálové vpustě," informoval ve středu večer mluvčí hasičů.

Většina jednotek zůstala na místě i po setmění. Hasiči pomáhají s úklidem silnic a chodníků, které skončily pod nánosy bahna, a také čerpají vodu ze zahrad. „Na vyčerpání velkých lagun, nejprve nedaleko kruhového objezdu u známého nově postaveného mostu, přijelo za tmy ze stanice HZS Moravskoslezského kraje v Ostravě-Zábřehu velkokapacitní čerpadlo Somati. Pokud bude situace vyžadovat, není vyloučeno, že zásahová činnost hasičů skončí až nad ránem," dodal Petr Kůdela.

Několik zásahů měli kvůli silnému dešti hasiči i v nedalekém Bílovci. Zbytku Moravskoslezského kraje se takhle extrémní srážky vyhnuly. 

Průtrž mračen se přehnala Studénkou. Zůstala po ní jen spoušť a nánosy bahna