Při pohledu z okna by nikoho nenapadlo, že před pár dny oficiálně začala zima. Po sněhu či mrazu není ani památky, teploty se pohybují nad nulou a mnohde trhají rekordy. Během víkendu by se sice mělo o něco ochladit, ale zda meteorologům jejich předpověď vyjde, to si netroufá nikdo odhadnout.

Počasí nedělá radost ani většině vlekařů. Pracně vyrobený sníh jim mizí před očima. V pátek se na Novojičínsku lyžovalo pouze ve dvou areálech, ostatní musely pozastavit provoz.

V pátek jely dva areály

Asi nejlépe jsou na tom na Pustevnách, kde mají na sjezdovkách 30 až 35 centimetrů technického sněhu. „V provozu jsou všechny sjezdovky krom malé sjezdovky," řekl Karel Šrubař ze Skialpinu Pustevny a zároveň prozradil, že lanovka na Pustevny jezdí denně od osmi hodin do 18 hodin, vleky jsou v provozu od 8,30 do 16 hodin. Na své si tam přijdou také běžkaři. „Momentálně je upravená trasa na Radhošť, což je pětikilometrový okruh, a na chatu Mír. Ono to trochu potálo, ale v pátek napadlo asi pět centimetrů sněhu, tak se to začalo vylepšovat," informoval Šrubař.

Druhým místem, kde se lyžuje, jsou Tošovice. Na hlavní sjezdovce tam mají v průměru kolem 30 až 40 centimetrů sněhu. Jiří Šindler, HEIpark manager, Deníku přiblížil momentální sněhovou situaci: „Přestože přišla větší obleva, HEIpark pořád lyžuje. Vypadá to ale, že by měla přijít studená fronta, což znamená, že pokud to půjde, tak budeme zase zasněžovat." Šindler dále prozradil, že by na víkend chtěli dosněžit a spustit dětskou sjezdovku a eventuálně také snowtubig. „Když se bude hodně dařit, tak i druhou sjezdovku," dodal manager.

Vleky stály

Čerstvě zahájenou sezonu byli nuceni pozastavit třeba na sjezdovce ve Slatině. Nelyžovalo se tam ve čtvrtek ani v pátek. „Na víkend ukazuje předpověď teploty lehce pod nulou, proto předpokládáme, že nebude pršet a provoz bude v sobotu a v neděli klasicky od 9 do 21 hodin," stojí na webových stránkách SKI Slatina. Kvůli dešti se v pátek nelyžovalo ani ve Ski areálu Svinec. Jak to bude s lyžováním v dalších dnech, by měli všichni milovníci tohoto sportu sledovat na webových stránkách areálu www.skisvinec.cz

Zato v Rybí s lyžováním ještě ani nezačali.„Jak byl přírodní sníh, tak jsme upravili svah na kratším vleku na Polďáku, ale než jsme to rozjeli, tak to zase roztálo," podotkl Zdeněk Kalvoda z tamního areálu.

Vlekaři tak probíhající sezonu hodnotí opatrně. „Zatím ta sezona začala velmi vlažně, což je trošičku škoda," povzdechl si Jiří Šindler.

Ani lyžaři nejsou z panujícího počasí příliš nadšení. „Počasí je zatím katastrofální. Mám radši menší sjezdovky, protože mám malé děti a chci, aby se, než pojedeme do nějakého většího střediska, naučily pořádně lyžovat. Letos nám zatím počasí vůbec nepřeje. Na lyžích jsme byli jen jednou," prozradil Deníku pan Martin z Bílovecka.

SIMONA MIKŠOVÁ