Malý Toníček (na snímku níže) s mírami 49 cm a 3,4 kg tak přišel druhou březnovou sobotu na svět zcela netradičně - venku na trávě. Tatínek pod jeho maminku sotva stačil dát mikinu.

ToníčekToníčekZdroj: Se svolením Nemocnice ve Frýdku-Místku"Maminka, která přijela ke svému druhému porodu, cítila už při vystupování z auta, že možná do porodnice nedojde. Předtucha se vyplnila," popsala mluvčí nemocnice Jana Březinová.

Pacienti v hale upozornili recepci, že někdo venku leží, a tak recepční Magdalena Kapsiová vyběhla ven.

"Na chodníku ležela maminka, která se chystala k porodu. Náhodou šel kolem kolega ošetřovatel, který se vracel z laboratoře, tak jsem je tam nechala a běžela pro pomoc na porodní oddělení," popsala následující sled události recepční.

Michaela Koloničná.
Porod před třineckou nemocnicí. Tatínek na parkovišti „chytal“ miminko

Zdravotník Miroslav Kowalík tak za statečné pomoci tatínka Toníčka odrodil. Společně ho pak zabalili do ručníků a deček, které měla maminka v porodní tašce. Mezitím přiběhl porodní tým a maminku i s miminkem přebral do péče.

"Byl to úžasný zážitek. Nejsem porodník, takže to pro mě bylo náročné, ale nyní v době covidu a smutku jsem moc šťastný, že jsem mohl být součástí takové radostné události. Takže za mě luxusní služba," popisuje své pocity pan Kowalík a paní recepční dodává: "Bylo to šílené a zároveň krásné."

Posouvání rodičovství do vyššího věku s sebou nese i častější rození dvojčat.
Dvojčat se rodí více než kdykoli předtím v historii. Vědci už znají důvod

Maminka, paní Marie Č., vyjádřila následně v nemocničním dotazníku svou pochvalu: "Děkujeme veškerému personálu za perfektní přístup a panu Kowalíkovi z urgentu za pomoc a profesionální přístup při našem chodníčkovém porodu v parku."

"A my přejeme mamince a Toníčkovi do života hodně štěstí a hlavně hodně zdraví!" dodala mluvčí nemocnice Březinová.

K TÉMATU

Nemocnice ve Frýdku-Místku navázala na tradici odborných seminářů 
Lékaři a zdravotní sestry frýdecko-místecké nemocnice se každoročně účastní, spolupořádají nebo pořádají různé typy odborných seminářů. "Vloni se většina seminářů kvůli pandemii neuskutečnila, některé ale proběhly v období rozvolnění, některé se konaly hybridní formou," uvedla mluvčí nemocnice Jana Březinová s tím, že letos se první seminář konal 17. března. Jednalo se o IX. ročník Kardiologie pro internisty, který spolupořádalo zdejší Interní oddělení společně s Kardiovaskulárním oddělením a Interní klinikou FNO.
"Seminář proběhl on-line formou, jeho tématem bylo SLOŽITÁ ROZHODNUTÍ V KARDIOLOGII - když doporučené postupy mají omezenou platnost," dala Březinová. Záštitu nad semináře převzali primář Interního oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku Petr Vítek a přednosta Interní a kardiologické kliniky Jan Václavík - záznam odborného semináře naleznete zde