Policie se případem začala zabývat před několika týdny.

„Museli jsme prověřit všechny informace, určit konkrétní osoby, které měly k psíkovi vztah, zajistili jsme i uhynulé štěně, které bylo odesláno ke zkoumání znalcem Státního veterinárního ústavu Olomouc a provést další potřebné úkony,“ popsala policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

„Obviněnému je za vinu kladeno, že pravděpodobně kopem vysoké intenzity a síly kopl do oblasti břicha štěně a způsobil mu zranění, které způsobilo smrt v následném čase několika desítek minut až několika hodin,“ dodala mluvčí policie s tím, že v případě prokázáni viny může takový pachatel skončit až na tři roky ve vězení.

Jak uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček, případů, kdy jsou zvířata bita či týrána tak intenzivně, že vše skončí jako trestný čin, naštěstí v Česku nebývá mnoho.

„Dá se říci, že jde o ojedinělé případy, které se vyskytnou jednou za několik měsíců,“ uvádí Petr Vorlíček.

V karvinské výstavní síni Muzea Těšínska je k vidění výstava historických pohlednic z Karviné a Fryštátu.  snímky jsou z archivu MT
Výstava ukazuje nejstarší pohlednice z Karviné (a staré fotoaparáty)

V posledních týdnech nicméně veřejností otřásl mediálně známý případ, kdy čtyřiadvacetiletý muž z Prachaticka týral a bil štěně labradora jménem Marley. Psík se již k majiteli nevrátí, surovému mladíkovi nyní hrozí pobyt za mřížemi.

Veřejnost z Karvinska má ještě v paměti i loňský případ, kdy jistý, dnes již bývalý, havířovský fotbalista vyhodil z okna čivavu své přítelkyně, psík pak na místě zemřel.

Co se týče týrání psů, Státní veterinární správa řeší i případy takzvaných množíren. Jde o zařízení, kde často v naprosto otřesných podmínkách – na pár metrech čtverečních, mnohdy ve vlastních výkalech a podobně – žijí v soukromých chovech psíci populárních plemen, jejichž jediným úkolem je produkovat co nejvíce štěňat ročně.

Ty pak provozovatelé množíren prodávají jako údajně čistokrevné psy bez průkazu původu.

„Kupce lákají nízké ceny, ale neuvědomují si, že tato štěňata budou s největší pravděpodobností zdravotně poškozená, protože pocházejí z naprosto nevhodných podmínek, zdravotně v pořádku tak zřejmě nebudou ani jejich rodiče, štěňata z množíren často neprojdou ani základním nutným očkováním a dalšími věcmi,“ upozorňuje mluvčí Státní veterinární správy s tím, že mezi poslední případy patří únorový zásah Státní veterinární správy v Kamenici nad Lipou, kde v naprosto hrozných podmínkách žilo v množírně okolo dvou stovek psů.

V centru Havířova byl nalezen předmět podobající se granátu.
V centru Havířova lidé našli granát. Naštěstí neměl třaskavou náplň