Polská vesnička Radynia leží asi deset kilometrů od Krnova. Je ve výběžku Polska mezi Krnovem a Slezskými Rudolticemi. V neděli 20. ledna tam našli v příkopě u cesty mrtvého muže ve věku 55 let.

Přivolaný lékař konstatoval, že zemřel kvůli hypotermii, neboli na následky podchlazení, kdy u něj došlo ke kritickému poklesu tělesné teploty. Podle novinářů deníku Nowa Trybuna Opolska (NTO)byl muž z Hlubčic pravděpodobně indisponován, cítil se špatně, upadl nebo usedl do příkopy a pak v mrazivé noci ze soboty na neděli umrzl. Policie vyloučila možnost cizího zavinění.

Závod Lyžuj lesy. Ilustrační foto
Akci Lyžuj lesy museli přesunout do Lipové

Shodou okolností se během mrazivého víkendu v Krnově podařilo zachránit člověka, který unikl podchlazení jen díky všímavosti občanů a rychlému zákroku strážníků městské policie. Na osobu, která leží na zemi ve Smetanových sadech, byli upozorněni strážníci v sobotu 19. ledna před pátou hodinou ranní.

„Jednalo se o podnapilého jednadvacetiletého mladíka, který zde odpočíval jen malou chvilku. Na popud hlídky se zvedl a nezraněn odešel do blízkého bydliště,“ popsala víkendový případ mluvčí krnovské radnice Dita Círová.

Ilustrační foto.
Káňata loví na polích bez sněhu, hrozí jim úrazy

K TÉMATU
Českem se začínají šířit tzv. bezdomovecká iglú z izolující polyetylenové pěny, ve kterém je teplota o 15 a 18 stupňů Celsia vyšší, než je v okolí.Zdroj: Deník / Lukáš Kaboň
Iglú proti mrazům

V Ostravě bezdomovcům pomáhá přežít mraz speciální iglú z polyetylenové pěny, ve kterém je teplota o 15 a 18 stupňů Celsia vyšší, než je v okolí, aktuálně v Ostravě využívá 7 bezdomovců - více snímků v přiložené fotogalerii.

Podvyživená fenka belgického ovčáka byla na třetině běžné váhy.
Extrémní podvýživa. Belgický ovčák místo pětadvaceti vážil necelých deset kilo
Vedle silnice za zábradlím začíná svah, který patří kraji. Dole pod svahem leží pozemky města.
Svah u silnice město nechce ani zadarmo