Osud rysích koťat je velmi křehký - polovina mláďat nepřežije první rok života a další těžké období nastane při osamostatňování ve věku jednoho roku. Dospělosti se dožije jen malá část narozeného potomstva.

„Záběry z fotopastí z Beskyd jsou velmi cenné hned ze dvou důvodů. Jednak zachycují rysici Dražu, kterou sledujeme už od roku 2010, kdy jsme ji nafotili v masivu Lysé hory jako mládě. Z dlouhodobého fotomonitoringu tak víme, že osmiletá rysice se minimálně šestým rokem stala matkou,“ řekl Miroslav Kutal, expert na velké šelmy z Hnutí DUHA Olomouc a akademický pracovník Mendelovy univerzity v Brně.

Zdroj: Youtube

Rysí mládě je zatím neschopné vlastní chůze. „Záběry byly pořízeny 10. června, maximálně několik týdnů po porodu. Rysice zřejmě přenášela svého potomka do nového úkrytu. V tomto období jsou rysí koťata velmi zranitelná. Doufáme, že je mládě v pořádku a dobrovolníci Rysích a Vlčích hlídek nám pomohou i v následující sezóně odhalit další osudy našich šelem,” podotkl Miroslav Kutal.

Ojedinělé záběry mohou vznikat zejména díky intenzivní práci Rysích a Vlčích hlídek, které nezahálí ani v létě a umísťují a kontrolují fotopasti v terénu. Pro nové zájemce už nyní spouští organizátor hlídek - Hnutí DUHA Olomouc - přihlašování na devět celovíkendových seminářů zaměřených právě na téma ochrana a monitoring rysů, vlků a medvědů v české krajině.

„Do České republiky zasahují dvě rysí populace - česko-bavorsko-rakouská a karpatská. Osud rysů u nás je velmi křehký, žije u nás i zhruba jen 80 až 90 rysů, minimálně pět vlčích smeček, ojediněle ale pravidelně se objevuje medvěd či kočka divoká. Všechny tyto druhy si zaslouží naši pozornost, respekt a ochranu. Dobrovolníci Vlčích a Rysích hlídek pomáhají zjišťovat aktuální informace o jejich výskytu, každodenním chování či ohrožení,“ konstatovala Josefa Volfová, koordinátorka Rysích hlídek na Šumavě a v Pošumaví.

Hudební festival Ladná Čeladná.
Festival Ladná Čeladná se blíží