Nález mladého muže byl záchranářům nahlášen jen několik minut po úterní půlnoci, a to řidičem, který projížděl kolem. Mladík byl zaklíněn v otvoru pro vhazování elektromateriálu, tak že jeho nohy čouhaly ven do cesty.

Sběrná nádoba se nachází přímo před Domem umění v ulici Solné v opavském centru. Tělo bez známek života museli ven vyprostit hasiči. „Lékař záchranné služby u muže poté musel konstatovat smrt. Příčinu úmrtí určí až pitva, okolnosti události však svědčí pro pravděpodobné udušení,“ komentoval tiskový mluvčí krajských záchranářů Lukáš Humpl.

Na místě celou událost vyšetřovala také policie. „Po vyproštění bezvládného těla přítomný koroner stanovil u mladého muže smrt a jako příčinu úmrtí určil udušení způsobené tlakem na hrudník,“ vysvětloval tiskový mluvčí opavských policistů René Černohorský a zodpověděl také otázku, zda šlo o nešťastnou náhodu anebo za tragédií stál někdo další:

„Prošetřováním ze strany opavských policistů a kriminalistů nebylo zjištěno cizí zavinění, v zemřelém byla v průběhu dne ustanovena sedmnáctiletá mladistvá osoba z Opavy a vše je nadále v prověřování.“

Nebyla to nešťastná náhoda

Naše redakce dnes ráno zavítala na místo. Z kontejneru visely hasičské pásky a poblíž stálo i několik svíček. Zavzpomínat na zemřelého přišlo i několik občanů romského původu. I mezi nimi koluje několik verzí, proč mladík přišel o život.

„Odmala jsme byli kamarádi. Nevěřím, že šlo o nešťastnou náhodu. Slyšel jsem, že spolu s ním měli být další kumpáni. Natlačili ho do kontejneru a někdo z nich mu tam měl hodit hořící papír, kvůli čemuž se udusil. Prý natočili i video, které viselo na facebooku. Pak se to ale rychle stáhlo.

Byl to štíhlý kluk, mohl se navíc rukama odrazit od věcí, co byly uvnitř,“ komentoval muž zhruba ve věku zemřelého, jenž si přál zůstat v anonymitě.

Za stejných podmínek promluvila také odhadem čtyřicetiletá žena, která k místu tragédie dorazila i s dalšími dětmi. „Nevím, jak to bylo, ale mohla to být nešťastná náhoda. Vědělo se, že ten kluk kontejnery obchází. Bydlel kousek odsud v ulici Na Valech. Rodina se z toho zhroutila. Je to strašná tragédie.

Vím, že dovnitř lezou i menší děti. Mělo by se udělat něco, aby se to před podobnými případy zabezpečilo. Možná by se tyto kontejnery měly zrušit úplně a elektroodpad by se shromažďoval třeba ve sběrných dvorech. Jak se říká, tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne a dojde k něčemu tak hroznému,“ řekla nám žena, která si také nepřála zveřejnit své jméno.

Problémy s vybíráním se objevovaly

Sběr elektroodpadu v těchto nádobách pro město zajišťuje společnost Asekol. Na území Opavy včetně jejích městských částí se nachází celkem patnáct těchto kontejnerů.

„V poslední době s vybíráním obsahu sběrných nádob na elektro nebyly takové problémy. Dříve to bylo podstatně horší. Někteří totiž dokázali kontejner rozpohybovat, převrátit a následně i vybrat. K zemi se tak později připevňovaly chemickými kotvami a problémů ubylo,“ poznamenal Albert Červeň z odboru životního prostředí opavského magistrátu, který je vedoucím Oddělení ochrany ovzduší a nakládání s odpady. Samotný Asekol se pak snaží o osvětu.

„Lidé vybírají tyto nádoby, ale nejsou si vědomi toho, že uvnitř nic cenného nenajdou. Jedná se většinou o staré varné konvice, fény a podobně, které se recyklují. Systém vhozu byl snad už pětkrát inovován. Kontejnery jsou opatřeny také cedulemi se zákazem lézt dovnitř,“ poznamenala tisková mluvčí Asekolu Dana Duchečková s tím, že v minulosti už k podobnému tragickému případu udušení v nádobě na elektroodpad na území Česka došlo.

Daný kontejner nebyl vykrádán poprvé

Vybírání kontejnerů je krádež a řeší je strážníci Městské policie Opava. Jejich mluvčí Petra Wittek Stonišová dokonce odkázala na případ, který souvisel s totožnou sběrnou nádobou, která se stala osudnou sedmnáctiletému mladíkovi.

Zhruba hodinu a půl před půlnocí 23. srpna 2017 na dispečink doputovalo oznámení, že u kontejneru na elektroodpad v Solné ulici stojí nějaká osoba a přehrabuje se v jeho obsahu. Když strážci zákona vyrazili na místo, zjistili, že jde o jednatřicetiletého Opavana. Ten uvedl, že hledá datový kabel k počítači.

„Dovnitř se dostal jednoduše, protože uzávěr byl otevřený,“ mínila Petra Wittek Stonišová. A jelikož nebyl v posledních třech letech potrestán za obdobný majetkový čin a ani neměl žádný záznam v evidenci přestupků, byla mu udělena pokuta ve výši 300 korun.

Tehdy to ještě dopadlo dobře. „Vybírání kontejnerů ale může být velmi nebezpečné. Takové případy řešíme. U jednoho kontejnerového stání jsme instalovali i kameru, protože neustále docházelo k vykrádání a tvořily se u něj také černé skládky,“ dodala mluvčí.

Řeka Lužná u Slezských Rudoltic se začíná měnit. Bobři zde budují hráze, aby zvýšili hloubku vody. Jde o první bobří hráze v okrese Bruntál.
Bobří hráz u Osoblažky je nová přírodní atrakce
Ilustrační foto.
Ujet od nehody? Dostaneme vás! vzkazuje moravskoslezská policie zbabělým řidičům