Zhruba před měsícem padla první klapka při natáčení příběhu Když draka bolí hlava, který podle stejnojmenné knihy připravují Petr Šiška s režisérem Dušanem Rapošem.

Část záběrů československé pohádky přitom filmaři pořídí také na zámku Fryštát v Karviné, který je podle producenta Šišky jeden z nejkrásnějších v České republice.

„První záběry v Karviné pořídil Dušan Rapoš už v únoru, kdy zde natočil zasněženou scenérií parku. Hlavní natáčení v interiérech zámku by pak mělo začít na konci května. Do zdejších prostor nechceme nijak zasahovat – naopak, v maximální míře chceme využít jedinečnou scenérii, kterou zámek nabízí,“ vysvětluje Petr Šiška s tím, že během natáčení v Karviné filmaři využijí také několik set komparzistů. Ti se budou účastnit především masových scén v zámeckém parku či vystoupí v roli knížat ucházejících se o ruku princezny.

První záběry pohádky pořídili filmaři na karvinském zámku už letos v únoru.Zdroj: Petarda Production

„Další natáčení proběhne také v Třinci, na Javorovém, v pralese Mionší či na Slovensku v okolí Žiliny. Chybět nebudou ani filmové ateliéry na Barrandově, kde vytvoříme dračí jeskyni,“ dodává Šiška, podle kterého má být nová pohádka rovněž připomínkou stého výročí vzniku Československa.

„Hlavní hrdina příběhu – drak Čmoudík – má dvě hlavy, z nichž jedna mluví česky a druhá slovensky. Kniha a nově také film tak symbolicky spojují české a slovenské čtenáře a diváky,“ říká režisér pohádky Dušan Rapoš a dodává, že filmy by měl mít premiéru 24. října. Tedy jen několik dní před stým výročím vzniku Československa.

Mezinárodní filmový projekt se před časem rozhodlo podpořit také zastupitelstvo Moravskoslezského kraje, které by mu mělo poskytnou dotaci do výše jednoho milionu korun.

Ilustrační foto
Česko-slovenská pohádka získala dotaci. Natáčet se bude také v Beskydech