Investorem bude Moravskoslezský kraj, kterému patří síť silnic nižších tříd. Více než třetina je v havarijním technickém stavu. Kraj vloni rozestavěl devadesát stavebních akcí, do dopravních staveb šlo 1,2 miliardy korun. „Letos to bude přes 812 milionů korun, které se nám podařilo získat. Z krajského rozpočtu půjde na dopravní stavby přes 87 milionů korun,“ upřesnil náměstek hejtmana Jaroslav Kania s tím, že z těchto peněz bude zaplacena také výstavba kruhového objezdu v Krmelíně.

Práce vypuknou v květnu, kdy se začne s přeložkami sítí. V průběhu letních prázdnin a září pak přijde na řadu samotný kruhový objezd. Obec se bude podílet na financování nových chodníků, veřejného osvětlení a oplocení některých nemovitostí. Středový kruh bude připraven pro napojení elektřiny i vody, kde obec bude moci realizovat své úpravy, ty ovšem musí odpovídat požadavkům na bezpečnost.

Jeden z posledních nových kruhových objezdů v regionu byl vybudován ve Sviadnově, a to před třemi lety v křižovatce „U Šimla“. Jeho zvláštností je fakt, že je průjezdný středem, aby jej mohly využívat vozy s nadměrnými náklady, jež vyjíždějí z velkých průmyslových firem nedaleko křižovatky. Na běžnou dopravu to ale nemá vliv, střed je totiž zajištěný bariérami.

Plány na vybudování kruhového objezdu se týkají také Čeladné, a to na rozcestí ve směru na Podolánky. Důvodem je vytíženost ve špičce, rozhledové poměry i problematické odvodnění. O termínu výstavby ale zatím není jasno.

Ilustrační foto.
Poznámka Lukáše Moryse: Hon na medvěda