Vytvořit turisticky zajímavou a konkurence schopnou oblast. To jsou některé cíle destinačního managementu a společně s propagací pak klade důraz na podporu významu cestovního ruchu.

Oficiální data návštěvnosti Českého statistického ústavu svědčí o tom, že se to daří. Vychází z počtu návštěvníků, kteří se ubytovali v takzvaných hromadných ubytovacích zařízeních. Mimo to lze z údajů zjistit například i průměrnou délku pobytu, útraty turistů, příjmy veřejných rozpočtů, a dokonce také vliv na zaměstnanost.

„Opavu a její blízké okolí jsem navštívila s rodinou již několikrát. Jeden rok jsme zavítali na zámek v Hradci nad Moravicí, ubytovaní jsme byli v nedalekém kempu a okolí pak projeli ještě na kolech. Minulé léto jsme se pohybovali přímo po krásné Opavě, je až neskutečné, kolik zde probíhá zajímavých kulturních akcí a výstav,“ poznamenala Zdena Matlochová z Vysočiny.

Zmíněný zámek je tradičně největším lákadlem, loni si ho prohlédlo téměř 43 tisíc turistů. Druhé místo drží Arboretum Nový Dvůr, třetí pak Obecní dům v Opavě.

Prázdninový program připravilo i arboretum.Zdroj: Region / František Géla

„V loňském roce se u nás ubytovalo o 26,4 % více turistů než v tom předešlém, celkově to bylo 84 329 hostů. Zaznamenali jsme tak největší nárůst návštěvníků v celém Moravskoslezském kraji,“ říká s radostí předseda turistické oblasti Opavské Slezsko a zároveň primátor statutárního města Opava Tomáš Navrátil.

K dispozici jsou data za daný uzavřený rok. Od roku 2012, kdy její měření začalo, se k roku 2018 zvedla o 55,4 procent. „Plánovaný růst v tomto období byl přitom 18 procent, jedná se tedy o výrazné překročení stanoveného cíle,“ sdělil ředitel turistické oblasti Jan Černý.

Délka pobytu hostů se ustálila, během jejich dovolené ale rapidně roste výše jejich průměrné útraty. Porovnáním let 2017 a 2018 vzrostly z 94 milionů na 120 milionů. Pokud bychom ale k návštěvníkům ubytovaných v hromadných ubytovacích zařízeních připočetli jednodenní turisty a ubytované v menších penzionech či hotelích, u přátel a rodiny, které Český statistický úřad neeviduje, čísla by byla vyšší.

„Nové a vcelku přesné metody analýzy návštěvnosti přináší měření pomocí geolokačních signalizačních dat operátorů. Za rok 2018 tak pro Opavské Slezsko platí 629 034 ubytovaných turistů a 1 236 536 jednodenních výletníků, což jsou skvělá čísla,“ uzavřel Jan Černý.