Podle mediálního zástupce Composite Com Andreje Čírtka společnost dosud nedostala nabídku jiného způsobu vyrovnání. Krajský soud v Ostravě ve středu 13. března ale zahájil s Tatrou insolvenční řízení, které by podle Čírtka mohl dražbu odsunout.

Insolvenční návrh podala pražská společnost Severočeská správa nemovitostí kvůli dluhu 227.232 korun. Pohledávku za nezaplacené dopravné jí postoupil minulý týden původní věřitel Jaromír Just. Tatra tvrdí, že pohledávku ještě před zahájením insolvenčního řízení zaplatila, a soud by proto měl návrh odmítnout. 

„Máme za to, že insolvenční návrh společnosti Severočeská správa nemovitostí je vzhledem k datu podání, výši pohledávky a dalším okolnostem ryze účelový, a má za cíl oddálit řešení situace v podniku," uvedl Čírtek. Sdělil, že Tatra nemá žádné problémy s provozním financováním a závazky vůči svým partnerům plní, takže podle Composite Com není v insolvenční situaci.

Krajský soud v Ostravě ve čtvrtek 14. března svým rozhodnutím odmítl věřitelský insolvenční návrh ve věci dlužníka obchodní společnosti Tatra. Informovala o tom mluvčí soudu Lucie Böhmová. „Okamžikem zveřejnění rozhodnutí o odmítnutí návrhu v insolvenčním rejstříku zanikají účinky spojené se zahájením insolvenčního řízení a dosud vydaná předběžná opatření," doplnila Lucie Böhmová. 

Podle mluvčí Exekutorské komory ČR Petry Báčové odmítnutí insolvenčního návrhu znamená, že se páteční dražba podniku Tatra konat bude.

„Zmíněná exekuce neměla dosud žádný negativní dopad na náš provoz. Víme ale, že naši zaměstnanci, dodavatelé i zákazníci napjatě očekávají informace ohledně výsledné vlastnické struktury společnosti. Mezitím vyrábíme a dodáváme podle plánu objednávek na několik měsíců dopředu a jednáme o několika významných nových zakázkách," sdělil ve středu generální ředitel Tatry Ronald Adams.

Zastupující předseda odborů Tatry Jiří Krutílek, který je i členem dozorčí rady, ve středu řekl, že v Tatře se pracuje, vyrábí a vše funguje normálně. „V dnešní době samozřejmě všichni mají obavy ze ztráty práce, ale v podniku vše jede normálně. Uvidí se příští týden," řekl Krutílek.

Podle Čírtka Composite Com zvolila prodej podniku v dražbě s cílem uspokojit své pohledávky, ale neohrozit přitom chod podniku. Od dražby očekává, že přivede do Tatry kapitálově silného vlastníka a zároveň přinese informaci o tržní hodnotě firmy.

Společnost Composite Com je personálně propojena přes Jaroslava Strnada se zbrojařskou firmou Excalibur Army. Podle informací týdeníku Euro stojí za exekucí kromě Composite Com i společnost Promet Group podnikatele René Matery, které automobilka přináší zhruba třetinu obratu.

Hodnota podniku byla stanovena na 1,7 miliardy korun. Její závazky ale činí asi 1,4 miliardy. Rozdíl mezi majetkem a závazky je cena podniku v dražbě. Vyvolávací cena je dvěma třetinami z ní.

Podle mluvčí exekutorské komory Petry Báčové dražbu zajišťuje chebský úřad na základě návrhu věřitele. „Chebský exekutor měl možnost dražbu uspořádat v sídle podniku, u sebe na úřadě nebo i někde jinde. Protože ale měli případní zájemci dost času na prostudování všech podkladů ať už na exekutorském úřadě nebo i v podniku, rozhodl se pro dražbu v sídle úřadu, kde je zázemí, například e-podatelna," vysvětlila Báčová.

Tatra je tradičním výrobcem nákladních vozů. Kopřivnickou firmu od roku 2006 kontrolují čtyři čeští a zahraniční investoři reprezentovaní bývalým členem dozorčí rady a současným předsedou představenstva společnosti Američanem Ronaldem Adamsem. Jejich společnost Tatra Holdings kontroluje přímo či nepřímo téměř 92 procent akcií, drobní akcionáři vlastní asi osm procent akcií. V roce 2010 snížila svou více než sedmisetmilionovou ztrátu na 158 milionů korun.

Pokud současní majitelé Tatry nepředloží věřiteli včas jiné řešení uhrazení svých závazků, může v pátek podnik, který patří k nejznámějším českým značkám, změnit svého majitele.