Kdy se závodí- první jezdec vyrazí na rychlostní zkoušku Hukvaldy v sobotu v 12.25 hodin, RZ 2 v Tatře začne v 12.57 hodin. Třetí rychlostní zkouška Lešná má naplánovaný start v 13.46 hodin.
- později odpoledne projedou jezdci stejná místa ještě jednou. RZ Hukvaldy začne v 16.11, RZ Kopřivnice Tatra v 16.43 a RZ Lešná v 17.37 hodin.
- i v neděli se pojede šest rychlostních zkoušek, v Kopřivnici začne jedna z nich v 10.35 a druhá v 12.40 hodin.

Závod nabídne dvanáct rychlostních zkoušek na šesti úsecích. Formát sobotní i nedělní etapy zůstává shodný, dvakrát tři „erzety". V sobotu dopoledne budou mít fanoušci dále šanci vidět soutěžní vozy na testovací zkoušce na kopřivnickém polygonu, kde bude zároveň po celou dobu soutěže umístěn servisní areál. „Při stavbě trati jsme v maximální možné míře využili loňské úseky. K nim jsme připojili nové pasáže, abychom se dostali na požadovanou délku," naznačil šéf organizačního týmu Jaromír Tomaštík. Do soutěže se přihlásilo přes osmdesát týmů, chybět nebude tuzemská špička.

Každou měřenou trasu projedou soutěžní posádky dvakrát. Celkem půjde o více než sto padesát ostrých kilometrů. Boj o vteřiny začne v sobotu v okolí Hukvald. Zkouška bude prodloužena novým úsekem po startu, který se nachází na okraji Příboru. Odtud se posádky vydají přes část Příbor Hájov až ke kopřivnické místní části Lubina Větřkovice. Po levotočivé zatáčce se startovní pole po chvíli napojí na loňskou podobu rychlostky. Dále na soutěžní dvojice čeká technický průjezd Hájovem a rychlejší pasáž zakončená průjezdem Hukvald. Pod hradním parkem test prudce odbočí vpravo a úsekem s mnoha zatáčkami zamíří ke kopřivnické městské části Mniší. Nad ní odbočí trať erzety vpravo na místní komunikaci s penetračním povrchem, kde se nachází cíl rychlostní zkoušky. Divácká místa jsou v křižovatce u Hájovského Dvora, vpravo od příchodu na hráz Hájovského rybníka a nad městskou částí Mniší.

Budou uzavírkyV souvislosti s akcí budou v Hukvaldech uzavřeny silnice na trase a v jejím okolí. Uzavírka je stanovena od 10.50 do 18.45 hodin. Mezi rychlostními zkouškami bude pro místní obyvatele umožněn přejezd trati ve směru Horní Sklenov Dolní Sklenov. Seznamovací jízdy za běžného provozu budou zítra a v pátek. Změny se v sobotu dotknou i autobusů.

Posádky následně zavítají na kopřivnický polygon. V sobotu na ně bude dvakrát čekat více než deset kilometrů dlouhá rychlostní zkouška. Test je zčásti umístěn v průmyslovém areálu, následně se posádky dostanou na kopřivnický polygon. Závěr každé sobotní sekce obstará RZ Lešná. Start bude na okraji Starého Jičína, soutěžní vozy postupně projedou Kojetín u Nového Jičína, Straník. Na tomto úseku, který dosud do programu Valašské rally nebyl nikdy zařazen, je umístěna řada zpomalovacích prvků. Ze Straníku povede trať do Hostašovic, kde naváže na trasu rychlostní zkoušky známou z minulých let. Cíl bude nad obcí Lešná. Po absolvování každé sekce tří rychlostních zkoušek se posádky vrátí do servisního areálu v Kopřivnici.

V nedělní druhé etapě začnou posádky závodit na Valašsku v okolí vodní nádrže Bystřička. Ze stejnojmenné obce se posádky poprvé od pátečního slavnostního startu podívají do centra soutěže ve Valašském Meziříčí. Trasa rychlostní zkoušky povede do Lhotky nad Bečvou, kde je na začátku obce situován cíl. Ještě dopoledne se závodníci vrátí do Kopřivnice. V tomto případě půjde o okruhový test, který provede posádky po kopřivnickém polygonu. Jeden okruh bude měřit přes sedm kilometrů a posádky ho absolvují dvakrát. Pro diváky zde bude k dispozici všehochuť míst ke sledování soutěžních posádek. „Podobu dvou sedmikilometrových okruhů jsme volili tak, abychom nejezdili stále dokola, a to i v návaznosti na opotřebení pneumatik," podotkl Jaromír Tomaštík. Při přípravě rychlostních zkoušek se vybírala pro sledování taková místa, která se ukazují s ohledem na rally jako nejbezpečnější. „Kromě kopřivnického areálu, kam se snažíme nalákat maximum fanoušků rally, máme připraveno na dalších měřených testech celkem jedenáct klasických diváckých míst a dvě divácké arény," doplnil šéf organizačního týmu. Vstup na jednu rychlostní zkoušku vyjde na 50 korun, jednodenní vstup do areálu Tatry bude za stovku.