Proč u některých lidí propukne rakovina? A jakou roli v tom hraje dědičnost? Na tyto medicínské otázky se snaží odpovědět odborníci v rámci výzkumu s názvem CZEcanca a zapojily se do něho i novojičínské laboratože AGEL LAB.

V Deníku jsme o tom informovali již na podzim roku 2016, ale zájem o dobrovolníky mají vědci stále. Důvod je jednoduchý: do výzkumu se může zapojit jen lidé starší 60 let, kteří onkologické onemocnění neprodělali a ani se v jejich rodině nevyskytlo. Přitom rakovina je v České republice druhou nejčastější příčinou úmrtí.

PODEZŘELÉ GENY A DĚDIČNOST

„Ví se, že za propuknutím a rozvojem onkologických onemocnění stojí kromě životního stylu také některé geny tedy dědičné vlivy. A právě proto je výzkum zaměřen na analýzu těchto ‚podezřelých‘ genů,“ říká vedoucí oddělení vzdělání a výzkumu AGEL LAB Spiros Tavandzis s tím, že během výzkumu vědci porovnávají změny v DNA onkologických pacientů s DNA se stejnými geny zdravých lidí, kteří onkologické onemocnění neprodělali a ani se v jejich rodině nevyskytlo.

Ilustrační foto.
Beskydská magistrála nabízí pětadvacet kilometrů strojově upravené stopy

Jak potvrdily poslední měsíce, najít zdravé lidi bez onkologické historie je pro vědce momentálně největší oříšek.

„Takoví lidé jsou velmi vzácní,“ přiznává Radka Miloševská, mluvčí zdravotnického holdingu Agel. Zájem seniorů o účast ve výzkumu není až tak velkým problémem.

„Ačkoliv se nám na výzvu ozvaly stovky lidí, po zjištění základní anamnézy se ukázalo, že podmínky splňovala jen desetina z nich. Díky zapojení veřejnosti máme nyní v Moravskoslezském kraji vyšetřených 170 dobrovolníků, za což všem velice děkujeme. Tento počet je však stále nízký. Abychom byli schopni získat výsledky, které budou mít odpovídající váhu, potřebujeme v rámci ČR vytvořit soubor více než dvou tisíc zdravých jedinců nad 60 let věku, v jejichž rodině se v průběhu tří generací nevyskytlo žádné onkologické onemocnění,“ vysvětluje Spiros Tavandzis.

Ilustrační foto
Opilý motorista vjel na tramvajový ostrůvek, kde lidé čekali na svůj spoj

Aktuálně je do výzkumu dědičnosti onkologických onemocnění zapojeno 550 vhodných kandidátů. Konkrétně z Moravskoslezského a Olomouckého kraje potřebují vědci sehnat ještě minimálně 200 dobrovolníků.

JEN POHOVOR A ODBĚR KRVE

„Vyzýváme proto všechny, kteří jsou ochotni pomoci, aby se nebáli nás kontaktovat a zapojit se. V Novém Jičíně dobrovolníky vyšetříme v budově Polikliniky AGEL na Revoluční ulici. Lidé z jiných míst Čech a Moravy se mohou obracet na kontaktní osoby, se kterými si domluví odběr v nejbližším možném odběrovém místě,“ uvádí Spiros Tavandzis s tím, že zájemce o vstup do projektu čeká krátký pohovor, jehož součástí je vytvoření rodokmenu a odběru malého množství krve.

Do výzkumu se mohou hlásit lidé starší 60 let, kteří nikdy neprodělali onkologické onemocnění a stejně tak ani jejich nejbližší příbuzní, což jsou oba rodiče, sourozenci a děti.

Zájemci o účast v projektu získají více informací na bezplatné telefonní lince 800 700 701.