Tři lvi, jedenáct menších kočkovitých šelem, 224 opiček, sedm krokodýlů, 350 jedovatých hadů. Tolik zvířat z kategorie druhů vyžadujících zvláštní péči eviduje v regionu Krajská veterinární správa. Jak ale říkají její zástupci, poslední dobou tu problémy nejsou. „Povolení k chovu je vydáno po splnění požadavků, má platnost na tři roky a každý rok tyto chovy kontrolujeme. Podmínky jsou ze strany chovatelů dodržovány,“ uvádí vedoucí oddělení péče o pohodu zvířat Krajské veterinární správy René Šimík s tím, že pracovníci instituce tak mají mnohem více práce u běžně chovaných zvířat. „Zde zakročujeme poměrně často, nejčastěji je řešena problematika chovu psů a hospodářských zvířat chovaných pastevně,“ dodává.

Cirkus - Ilustrační foto
Už jen klauni a artisté, zvířata v manéžích u nás možná skončí

Ale zpět k chovu šelem a exotů. Deník požádal o názor také profesionální chovatele, tedy Zoo Ostrava. Ti z takových chovů většinou nadšení nejsou. „Proti hraje několik faktorů, například lvi či jiné velké kočkovité šelmy. V Zoo jsou tato zvířata chovaná na základě mezinárodních plemenných knih, známe jejich původ, nedochází ke křížení poddruhů ani páření mezi příbuznými jedinci. Někteří lidé pak třeba velké kočky chovají od kotěte jako domácí mazlíčky, vodí je na vodítku, to je pro ně ovšem nepřirozené a není nutné připomínat, že v pozdějším věku mohou být svému chovateli i okolí velmi nebezpeční, pořád je potřeba myslet na to, že jde o divoká zvířata,“ uvádí jen několik z mnoha příkladů proti Dana Škorňáková z Oddělení pro kontakt s veřejností Zoo Ostrava.

Neopomněla dodat ani to, že některá zvířata mohou pocházet z černého trhu a výjimkou není ani jejích „úprava“ pro domácí držení. „Jistě mnozí znají „roztomilá“ videa, kde si lidé hladí zdánlivě spokojené poloopice outloně. To zvíře je ale ve skutečnosti ve stresu, navíc, obchodníci jim vytrhávají zuby, aby se nemohla bránit. Podobných příkladů je více,“ dodává zástupkyně Zoo.

Nový skiagraf v havířovské nemocnici.
Pacienty v havířovské nemocnici rentgenuje zbrusu nový skiagraf

Když divoká zvířata v chovech útočí

- Útok jednoho ze svých lvů nepřežil v úterý 5. března letošního roku muž (ročník 1985) ve Zděchově na Vsetínsku. Policisté pak na místě museli zastřelit lva i lvici, která byla březí. Tragédie se odehrála v kotci uvnitř oploceného výběhu, který zvířata u chovatelova domu obývala.

- Velké nebezpečí představuje také chov jedovatých tvorů. V říjnu roku 2018 uštkla mamba zelená svou chovatelku v Praze-Hlubočepích. Žena pak po několika dnech zemřela v nemocnici. Had poté několik dní děsil okolí, protože utekl. Po čtyřech dnech ho odchytil herpetolog Tomáš Bublík ve spolupráci s pražskou zoo. Mambu objevila majitelka nedalekého domu ve větvích stromu ve své zahradě a kontaktovala policii.

- Nehody se stávají také profesionálním chovatelům. V listopadu roku 2012 bílý tygr Paris napadl a zranil mladého praktikanta a dvě ošetřovatelky v liberecké zoo, zvíře poté uteklo a pohybovalo se po areálu zahrady. Tygr byl nakonec odchycen pomocí uspávací střely. Případ vyšetřovala i policie, která jej ale nakonec odložila.

- Fatální případy útoků exotických „domácích mazlíčků“ se dějí také v zahraničí. Mediálně známý je případ z roku 2009, kdy domácky chovaný šimpanz v v americkém Stamfordu ve státě Connecticut brutálně napadl kamarádku chovatelky, která tam přijela na návštěvu. Žena při útoku zvířete přišla o oči, ústa, nos a části rukou. Šimpanze pak museli zastřelit policisté. Zvíře přitom v domácnosti žilo několik let. Na operaci obličeje zraněné ženy se pak podílel špičkový chirurg ostravského původu Bohdan Pomahač.

Velké šelmy v soukromých chovech? V regionu zatím problémy nejsou

Někdy svého chovatele zabijí nebo vážně zraní, jiní se třeba na černém trhu prodávají s vytrženými zuby, aby splňovali představy o domácích mazlíčcích. Řeč je exotických zvířatech a velkých šelmách v soukromých chovech.

Česko má ještě v živé paměti hrůznou tragédii ze Vsetínska, kde lev napadl svého chovatele, který útok nepřežil. Deník zjišťoval, zda něco podobného hrozí v Moravskoslezském kraji.

Tři lvi, jedenáct menších kočkovitých šelem, 224 opiček, sedm krokodýlů a 350 jedovatých hadů. To je výčet zvířat z kategorie druhů vyžadujících zvláštní péči, které eviduje Krajská veterinární správa.

Její zástupci ale poznamenali, že v poslední době problémů nepřibylo. „Povolení k chovu je vydáno po splnění požadavků, má platnost tři roky. Každý rok navíc chovy kontrolujeme. Podmínky jsou ze strany chovatelů dodržovány,“ uvádí vedoucí oddělení péče o pohodu zvířat Krajské veterinární správy René Šimík.

Rys Rufus dostal speciální obojek.
Kudy chodí šelmy? Rys narozený v Beskydech dostal obojek

Paradoxně mají odborníci z této instituce mnohem více práce u běžně chovaných zvířat. „Zde zakročujeme poměrně často, nejčastěji je řešena problematika chovu psů a hospodářských zvířat chovaných pastevně,“ dodává.

Jinak se na chov šelem a dalších exotů dívají profesionální chovatele z ostravské zoo. Nadšení z toho rozhodně nejsou. „V Zoo jsou tato zvířata chovaná na základě mezinárodních plemenných knih, známe jejich původ, nedochází ke křížení poddruhů ani páření mezi příbuznými jedinci,“ uvádí Dana Škorňáková z ostravské zoo.

Všeobecně známé jsou problémy s „domácím“ chovem lvů nebo jiných velkých kočkovitých šelem. „Jsou případy, kdy lidé chovají šelmy od kotěte jako domácí mazlíčky, vodí je na vodítku, což je pro ně ovšem nepřirozené. A není nutné připomínat, že v pozdějším věku mohou být svému chovateli i okolí velmi nebezpeční. Pořád je potřeba myslet na to, že jde o divoká zvířata,“ zdůrazňuje Dana Škorňáková.

Neopomněla připomenout ani to, že některá zvířata pocházejí z černého trhu a jsou doslova týrána. „Na internetu je spousta, v uvozovkách řečeno, roztomilých videí, kde si lidé hladí zdánlivě spokojené poloopice outloně. To zvíře je ale ve skutečnosti ve stresu. Obchodníci jim často vytrhávají zuby, aby se nemohla bránit. Podobných příkladů je rozhodně více,“ dodává Dana Škorňáková.

Odborníci proto už řadu desítek let opakují, že pořízení šelmy si mohou dovolit jen opravdu zkušení chovatelé, kteří mají nejen dostatek znalostí, ale také finančních prostředků.

Medvěd v Beskydech.
Chytání medvěda v Beskydech pokračuje. Povolali polskou zásahovku

Tragické případy z minulosti

- Útok jednoho ze svých lvů nepřežil v úterý 5. března letošního roku muž (ročník 1985) ve Zděchově na Vsetínsku. Policisté pak na místě museli zastřelit lva i lvici, která byla březí. Tragédie se odehrála v kotci uvnitř oploceného výběhu, který zvířata u chovatelova domu obývala.
- Velké nebezpečí představuje také chov jedovatých hadů. V říjnu roku 2018 uštkla mamba zelená svou chovatelku v Praze-Hlubočepích. Žena pak po několika dnech zemřela v nemocnici. Had poté několik dní děsil okolí, protože utekl. Po čtyřech dnech ho odchytil herpetolog Tomáš Bublík ve spolupráci s pražskou zoo. Mambu objevila majitelka nedalekého domu ve větvích stromu ve své zahradě a kontaktovala policii.
- Nehody se stávají také profesionálním chovatelům. V listopadu roku 2012 bílý tygr Paris napadl a zranil mladého praktikanta a dvě ošetřovatelky v liberecké zoo, zvíře poté uteklo a pohybovalo se po areálu zahrady. Tygr byl nakonec odchycen pomocí uspávací střely. Případ vyšetřovala i policie, která jej ale nakonec odložila.
- Fatální případy útoků exotických „domácích mazlíčků“ se dějí také v zahraničí. Mediálně známý je případ z roku 2009, kdy domácky chovaný šimpanz v americkém Stamfordu ve státě Connecticut brutálně napadl kamarádku chovatelky, která tam přijela na návštěvu. Žena při útoku zvířete přišla o oči, ústa, nos a části rukou. Šimpanze pak museli zastřelit policisté. Zvíře přitom v domácnosti žilo několik let. Na operaci obličeje zraněné ženy se pak podílel špičkový chirurg ostravského původu Bohdan Pomahač.

Ilustrační foto.
Nemocnice na Karvinsku řeší očkování proti spalničkám