Více než tři stovky žáků místních škol byly už ráno rozvezeny na různá místa na březích Těrlické přehrady. Ti nejmenší museli jen čekat, přičemž si dlouhou chvíli krátily různými hrami.

Od těch starších už se čekalo trochu více. Asi nejvíce si užili deváťáci, kteří při simulovaných záplavách „uvízli“ na nejvzdálenějším místě.

Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube

„Hasiči nevědí, kde se osoby v ohrožení nacházejí. Nejdříve proto musejí provést průzkum celé oblasti. Následně jsou nasazeny evakuační lodě a speciální vozidla, abychom je bezpečně a suchou nohou dostali do evakuačního střediska. Děti jsou dislokovány i v obtížně přístupném terénu, proto budou použity speciální evakuační vozidla, což jsou Tatry 8x8, které jsou schopny projet i velmi těžkým terénem. Z hlučínského útvaru přijely také ddvě těžká obojživelná vozidla,” řekl vedoucí cvičení Jiří Scheibinger.

Skupinka dětí zůstala obklopená vodou na lávce v Těrlických mokřadech na říčce Stonávce, která je přítokem přehrady, které se čas od času skutečně noří pod hladinu a situace tak nebyla úplně nereálná. A jak se ukázalo, jednoduchá nebyla ani záchrana.

Karvinští vodáci splavili řeku Otavu.
Karvinští vodní skauti v létě spluli řeku Otavu

Tým karvinských hasičů se musel vypořádat s tím, že se z přehrady nemohl na horní tok říčky dostat po vodě a musel dva čluny s veškerou výbavou přenést přes silnici. Komplikovaná byla i další plavba korytem řeky, které bylo zaneseno větvemi a kmeny stromů. Ty tam popadaly podmáčením i činností bobrů.

Hasiči museli kus cesty brodit a čluny tlačit. Z koryta museli odhodit i strom a několik větví. Když konečně dorazili ke školákům, museli je na laně bezpečně spustit z lávky do člunů. Teprve poté mohli vyrazit po řece k přehradě a po ní pak do evakuačního střediska.

Ilustrační foto.
Plavecká soutěž měst: Na třech bazénech plavalo více jak dva tisíce lidí

„Do akce bylo nasazeno 140 profesionálních hasičů, 320 figurantů z řad školáků a jejich učitelů. Dále 13 lodí a člunů, 14 takzvaných nafukovacích chodníků, 40 vozidel, z toho 6 evakuačních. Unikátní je cvičení v počtu zapojených dětí, pro které je to určitě atraktivní způsob výuky prevence,“ uvedl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Část organizace cvičení zůstala i na obci. „My zajišťujeme evakuační stan a jeho zázemí. To znamená, že veškeré děti, které budou zachráněny, se musí podrobit evidenci, dostanou pásky. Následně budou předány do centra následné péče,” doplnil starosta Těrlicka Martin Polášek.